FOTO: b92

Ugledni časopis Sajans objavio je članak o kontinentu nastalom prije više od 100 miliona godina, koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Naučnici su taj izgubljeni kontinent nazvali Velika Adrija (Greater Adria) jer se, prije nego što je u velikim tektonskim pomjeranjima potonuo, najvećim dijelom nalazio na prostoru današnje Južne Europe. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija se, tvrde stručnjaci, formirala prije gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo.

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stijena, odnosno ostrva.

Bar tako tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odjeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

“Mediteranska regija je jednostavno - geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, rekao je Van Hinsbergen za časopis Sajans.

Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je dio afričke tektonske ploče, da bi prije stotinu miliona godina počelo njeno “klizanje” i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )