FOTO: null

Prema rezultatima najnovijih istraživanja pun mesec može da utiče na velike zemljotrese, a značajnu informaciju predstavlja činjenica da su se najveći potresi u istoriji dogodili oko prolećnih plima.

Zemljotresi spadaju u najdestruktivnije i najnepredvidive sile na planeti. Međutim, čini se da neke od najvećih zemljotresa mogu biti praćeni po istom obrascu: svi se dešavaju u vreme punog meseca.

U ovo vreme su gravitacione sile Meseca i Sunca na Zemlji najviše i mogu biti okidač zemljotresa, navode nova istraživanja.

Naučnici s Univerziteta u Tokiju su istraživali uticaj plime na seizmičke aktivnosti ocenivši da bi rezultati ovih istraživanja mogli da pomognu u predviđanja zemljotresa. 

Geolozi s Univerziteta u Tokiju su otkrili da se neki od najvećih zemljotresa u nedavnoj istoriji događaju u vreme kada su sile plime najveće.

Ovo uključuje i ogroman zemljotres u Indijskom okeanu 2004. godine, koji je nastao nakon serije cunamija, kao i zemljotrese na obalama Čilea 2010. godine i u Japanu 2011. godine, piše Daily Mail.

Znanje o silama plime u seizmičkim područjima može da poboljša verovatnoće za predviđanje zemljotresa, pogotovo za ekstremno velike zemljotrese.

Sile plime su prouzrokovane gravitacionim silama na planeti kao i onim što kruže oko našeg sunčevog sistema.

Gravitacija Meseca izaziva okeane da se opuste i stvaraju plime.

U vreme punog meseca, on se nalazi u ravni Sunca samo na suprotnoj strani planete, stvarajući možda najveću poznatu plimu poznatu kao prolećna plima. 

Slično prolećnoj plimi se dešava kada se Mesec u istoj ravni sa Suncem, ali na istoj strani (u njegovoj blizini) - tada nastaje mlad mesec.

U oba slučaja gravitaciona sila Sunca se pridodaje gravitacionoj sili Meseca, izazivajući okeane da prave veće plime.

Geolozi su nakon rekonstruisanja sila plime na Zemlji u protekle dve nedelje pre zemljotresa koji su pogodili planetu uspeli pronađu korelaciju velikih zemljotresa i najvećih plima što će, nadaju se, doprineti većoj verovatnoći za predviđanje zemljotresa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )