FOTO: pixabay

Koliko puta ste preko volje pristali da izađete, radite, da se vidite sa prijateljem, kupite ono što ne želite jer partner hoće tako...

Naučite da kažete "Ne" jer je važno da osvjestite da su i vaše potrebe bitne i da je sasvim u redu reći "Ne" kada nešto ne želite.
 
Vaspitani smo tako da na sve odgovaramo sa "Da", jer je to stvar pristojnosti, želje da učinimo i pomognemo, ili kako bismo izbjegli rasprave i zadržali mir kod kuće. Svijet ipak neće stati ako kažete "ne", istakla je klinički psiholog Džejn Mekartni.
 
Najbolja vježba je da, kada vas neko pita nešto a niste odmah sigurni da to želite ili vas predlog ne čini srećnim, pitate sagovornika da li mu se možete javiti sa odgovorom kasnije. Razmislite i kažite da ili ne, sa objašnjenjem. Da li vam se prosto to ne radi, ili ste umorni od previše posla, ili želite nešto drugo, odgovor "Ne" je sasvim u redu.
 
1. Procijenite situaciju
 
Zamoli li vas neko za uslugu, procijenite da li imatevremena za to. Čak i ako treba da pomognete porodici ili prijateljima, razmislite. Ako želite da pomognete, pomozite. Ako se ne osjećate da treba to da uradite - nemojte. Svoje potrebe treba da stavite na prvo mjesto, ne dozvolite da vas iskorištavaju.
 
2. Budite pristojni
 
Ako nemate vremena da nekome pomognete ili učinite uslugu, recite to na pristojan način. Jednostavnim ali odlučnim tonom objasnite da niste u mogućnosti. Pristojno izvinjenje neće zvučati uvredljivo, a reći nekome "ne" ne znači biti bezobrazan, objasnila je Mekartni. Inače, i sami znate, da kada vam se nezadovoljstvo time što stalno činite usluge i kada vam nije do toga gomila, u nekom trenutku ćete "pući" i reći grublje nego što treba šta vam je na srcu. Zato je bolje i iskrenije odmah zaštiti sebe i ne činiti ništa što vam se ne radi.
 
3. Praksa čini majstora
 
Plaši li vas riječ "ne" i mislite li da prosto ne umijete i ne možete da izgovorite to, počnite da je izgovarate u nevažnim situacijama kako biste se lakše navikli pa kad se nađete u ozbiljnijoj situaciji nećete s tim imati problema.
 
4. Pravi prijatelji uzvraćaju usluge
 
Pravi prijatelji vas neće iskoristiti, međutim neki ljudi opet iznova traže usluge, ali ih ne vraćaju. Ako vas okružuju upravo takvi, ne treba da prekinete prijateljstvo, već se jednostavno udaljite.
 
5. Budite iskreni
 
Odbiti poziv na sastanak može biti toliko neprijatno, da ga velik broj ipak prihvati jer se boji da će povrediti nečija osjećanja. Najbolji način da izbjegnete neprijatnosti jeste da budete iskreni i odlučni, ako kažete da želite biti samo prijatelji imajte na umu da se i s prijateljima treba družiti. Recite da vas ne zanima na takav način kako biste izbjegli probleme kasnije.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )