FOTO: InfoBijeljina.com

Optimalni agro rok za sjetvu kukuruza je polovina aprila, ali natprosječne temperature za ovo doba godine podstakle su manji broj semberskih ratara da proteklih dana ovaj posao počnu desetak dana ranije nego inače.

Zemljište je prilično suvo, ali se nadaju da će postojeća vlaga biti dovoljna za klijanje i nicanje. Mile Perković iz Kojčinovca posljednjih godina opredjeljuje se za hibride ranijeg zrenja jer strahuje od visokih temperatura, a mogućnosti da navodnjava svoje oranice nema. 

- Sijem FAO 400, a nadam se da će se klip oformiti prije žega pa makar bilo kakav prinos da imamo. Druge FAO grupe se nisu baš pokazale. Nažalost, klimatske promjene sve više uzimaju danak – kaže ratar za portal InfoBijeljina.  


Od plana ne odustaju, uprkos trenutno niskoj tržišnoj cijeni kukuruza. Svaka sjetva nova računica.

Mirko Gajić iz Gornjeg Crnjelova posijaće kukuruzom 60 dunuma. 

 

- Repromaterijal i sjemenski kukuruz skuplji za 5 do 20 odsto nego prošle godine. Đubrivo je dosta jeftinije u odnosu na lani, ali jeftiniji su i naši proizvodi. Mnogo nam znači i regresirano gorivo koje pojeftinjuje sjetvu jer je cijena niža za 80 pfeniga. Raditi se mora, a hoćemo li pokriti uloženo, to ćemo znati na kraju sezone. Ja sam, ipak, zadovoljan - kaže domaćin. 


Stručnjaci ne preporučuju sjetvu prije prve dekade aprila, u protivnom ratari rizikuju zbog niskih temperatura. Kukuruz je kultura koja ipak voli toplotu.

Na području Semberije ovog proljeća planirana je sjetva na ukupno 32.666 hektara, od čega bi 26.442 hektara trebalo da bude pod kukuruzom, a 4.100 pod povrćem.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )