FOTO: jabuka.tv

Radnik će po drugi put u istoriji nastupiti na međunarodnoj sceni. Premijerni nastup u Evropi, semberski premijerligaš imao je 2016. godine. Bijeljinci su tada u kvalifikacijama za Ligu Evrope odmjerili snage sa bugarskom ekipom Beroe.

U prvom meču, na evropskom debiju u Staroj Zagori, nije bilo pobjednika, ali ni pogodaka, da bi Bugari u revanšu bili uspješniji i na Gradskom stadionu u Banjaluci slavili 2:0.

Radnik će i sada domaćin biti u gradu na Vrbasu, s obzirom da Gradski stadion u Bijeljini još ne ispunjava stroge standarde UEFA.

Ukupno će se u bubnju naći 94 tima, od kojih 87 direktnih učesnika prvog kola kvalifikacija, te sedam ekipa koje će se u ovu fazu plasirati nakon što odigraju pretkvalifikacije. Već sada poznata je šira lista ekipa potencijalnih rivala Radnika. S obzirom da u kvalifikacijama ne mogu nastupiti timovi iz iste države, u opticaju je 46 klubova, mogućih protivnika. Mogući rival Radnika je splitski Hajduk.

Tu su i dva predstavnika Srbije, Radnički iz Niša i beogradski Čukarički, zatim Slovenije, Domžale i Olimpija iz Ljubljane, dok će Crnu Goru predstavljati podgorička Budućnost, tako da će svi ljubitelji fudbala u regionu s nestrpljenjem čekati žrijeb u Švajcarskoj.

Tim sa najboljim koeficijentom u prvom krugu kvalifikacija za Ligu Evrope je poljska Legija iz Varšave. Slijede je Steaua Bukurešt (Rumunija), Malme (Švedska), Molde (Norveška), Apolon Limasol i AEK Larnaka (Kipar), Hapoel Ber Ševa (Izrael), Fehervar (Mađarska), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Spartak Trnava (Slovačka). U borbi za plasman u drugo kolo kvalifikacija, petoplasirani tim Premijer lige BiH mogao bi za rivala imati i: Brondbi (Danska), Žalgiris, Riteriai (Litvanija), Aberdin, Glazgov Rendžers, Kilmarnok (Škotska), Kairat, Tobol, Ordabasi (Kazahstan), Kukeši (Albanija), Alaškert, Pjunik (Jermenija), Šahtjor Soligorsk, Vitebsk (Bjelorusija), Krusejders, Dinamo Tbilisi (Gruzija), Ventpils (Letonija), Stjarner (Island), IFK Norčeping (Švedska), Haugesund, Bran (Norveška), Fola Eš (Luksemburg), Vaduc (Lihtenštajn), Krakovija (Poljska), Nefči Baku, Sabajl (Azerbvejdžan), Kork siti (Irska), Makabi Haifa (Izrael), te bugarski CSKA i Levski iz Sofije.

Među 55 članica UEFA, Bosna i Hercegovina nalazi se na 40. mjestu sa koeficijentom 6.625, dok je ubjedljivo na prvoj poziciji Španija, koja ima koeficijent 106.998. Žrijeb prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu je sutra 18 i 19 juna u Nionu, dok su mečevi zakazani za 11. i 18. jul.

- To je velika stvar, ne samo finansijska, nego i marketinška. Biće promovisan klub, igrači, grad iz kojeg dolazimo, a nemjerljiv je ponos navijača i svih simpatizera kluba. Sama činjenica da će se ime FK Radnik naći u kuglicama žrijeba u Nionu 18. juna veliki je uspjeh. Ulazimo u te utakmice bez pritiska, radujući se susretu sa bilo kojim klubom. Jedino nam ne bi bilo drago da putujemo u daleke zemlje zbog umora, jer bismo, na primjer, igrali utakmicu u četvrtak, a već u subotu bi se igralo Prvenstvo. Možda bi bilo i bolje da izvučemo afirmisane klubove jer bismo tako najbolje ocijenili naš kvalitet, ali i vidjeli kako rade neki od najboljih. Nadam se da će uspjeh Radnika podstaći privrednike grada Bijeljina da bude izgrađen jedan pravi sportski centar u ovom mjestu jer ono to zaslužuje - istako je uoči žrijeba trener Radnika Mladen Žižović.

Delegaciju Radnika u Nionu predstavljaće Slobodan Đorđić i Svjetlana Spasojević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )