FOTO: null

Unakrsnim ispitivanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao svjedoka odbrane, danas će pred Haškim tribunalom biti nastavljeno suđenje generalu Ratku Mladiću.

Nastavak svjedočenja, odnosno unakrsnog ispitivanja, zakazano je za 9.30 časova. 

Dodik je juče rekao i da je kao narodni poslanik učestvovao na većini sastanaka i sjednica kada su se donosili konstitutivni akti za uspostavljanje Republike Srpske i da je za mnoge od njih glasao. 

"Smatrao sam to legitimnim i legalnim jer je prema Ustavu SFRJ suverenitet pripadao narodima, a srpski narod je imao pravo na svoj suverenitet i svoje odluke", istakao je predsjednik Republike. 

Odgovarajući na pitanja u Haškom tribunalu, Dodik je rekao da BiH nikada nije bila suverena država, a da istorijski gledano gotovo nikada nije bilo moguće usaglasiti stavove tri konstitutivna naroda u BiH. 

On je naglasio i da je da je politika SDS-a bila politika opstanka BiH u Jugoslaviji, dok je HDZ, kao partija koja je bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH. 

"Stranka demokratske akcije Alije Izetbegovića je takođe podržala raspad bivše Jugoslavije i samostalnost Slovenije i Hrvatske. I u tim uslovima bilo je veoma teško raditi. Partija kojoj sam pripadao smatrala je da ne treba priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske i da treba očuvati Jugoslaviju", rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )