FOTO: Vecernji.ba

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj sve spremno za početak nove školske 2019/2020. godine u kojoj nastava počinje u ponedkeljak, 2. septembra.

U prvi razred osnovne škole krenuće 9.300 učenika ili za 400 manje nego prošle godine, a biće obezbijeđeni besplatni udžbenici za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz višečlanih porodica, kao i za pobjednike republičkih takmičenja.

- Škole koje su imale rekonstrukcije i radove na objektima privele su poslove kraju, neke ih još završavaju i nastava će nesmetano početi, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Srpskoj. 

Ona je navela da je na sastanku razgovarano i o razvoju obrazovnog sistema putem određenih reformskih procesa koji će se odnositi, ne samo na inovacije udžbenika, nego i kompletnu reformu metodike izvođenja nastave i ambijenta u kojem rade škole.
Trivićeva je dodala da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske ima potpisane ugovore sa 17 kompanija u Srpskoj za sprovođenjem projekta plaćene učeničke prakse. 

- Prvi put od septembra sporazumom sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom Srpske, a u saradnji sa srednjim tehničkim školama, sprovodimo plaćenu učeničku praksu kojom smo obuhvatili stručno obrazovanje kod poslodavaca. Pozivam kompanije u Srpskoj da uspostave kontakte sa srednjim školama, navela je Trivićeva. 

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )