FOTO: null

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je novi tender za generalni remont dva helikoptera vrijedan 7,5 miliona maraka, a nadležni upozoravaju da su i ovoga puta mogući propusti kada je riječ o izboru firme koja bi bila zadužena za taj posao.

Savjet ministara BiH novac za remont helikoptera Ministarstvu odbrane je odobrio još 2013, ali ovaj posao zbog raznih propusta nikako nije priveden kraju i novac se prenosi iz godine u godinu.

Posljednji tender za popravku ova dva helikoptera poništen je nakon što je za taj posao izabrana firma koja nije mogla da obavi remont.

Postoje i sumnje da ni prije raspisivanja najnovijeg tendera nije ispitano da li uopšte postoje preduzeća u BiH koja su specijalizovana za popravke koje su potrebne na tim helikopterima.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da je mogućnost mahinacije i dalje otvorena.

- Kancelarija za razmatranje žalbi lani je poništila tender za izbor firme koja bi obavila remont jer je bilo neregularnosti u samom postupku i nedostataka u tenderskoj dokumentaciji. Niko ni sada nema odgovor na pitanje gdje bi remont mogao da bude realizovan nakon što je pod upitnikom firma u Ukrajini koja je to ranije radila - kaže Majkićeva.

Naglasila je da će se Zajednička komisija pozabaviti ovim pitanjem kad istekne rok za prijavljivanje na tender.

- Zajednička komisija fokusirana je na to, kao i neki predstavnici međunarodne zajednice - rekla je Majkićeva. Napominje da je, kad su prošli put helikopteri išli na remont u Ukrajinu, ostalo pitanje da li su zaista odvezeni tamo ili su samo prebačeni u Hrvatsku.

- Moguće je da su remontovani u nekoj priručnoj radionici jer su helikopteri vraćeni u lošijem stanju nego što su otišli, a za to je dato deset miliona maraka. Dokumentacija o prijemu helikoptera završila je na dnu jezera Bugulji - rekla je Majkićeva.

Da prije samog pokretanja postupka nabavke mora biti detaljno ispitano tržište i napravljene specifikacije, upozorili su i revizori analizirajući rad Ministarstva odbrane za prošlu godinu. Naglasili su da je tenderska dokumentacija za prošli tender, koji je bio raspisan u avgustu 2015, bila neadekvatna i da odabrani ponuđač nije ispunjavao tražene uslove u smislu sertifikata osposobljenosti za predmetne radove.

- Imajući u vidu da se radi o značajnom projektu, neophodno je blagovremeno sprovesti sve pripremne radnje u vezi sa tehničkim specifikacijama i ispitivanjem tržišta prije samog donošenja odluke o pokretanju postupka nabavke - naveli su revizori uz upozorenje da prije zaključivanja ugovora, ali i njegove realizacije treba da budu izbjegnute nejasnoće i zloupotrebe.

Zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić uvjerava da će učiniti sve da malverzacije i zloupotrebe budu spriječene.

- Postoji nekoliko firmi, uglavnom u istočnim zemljama, koje su osposobljene za taj posao, a biće izabrana najbolja ponuda. Ne znam da li je jedna od opcija i Ukrajina. Naš cilj je da sve bude transparentno i da dobijemo što kvalitetniji remont za ta dva helikoptera - kaže Jerinić. 

Ministarstvo je javni oglas raspisalo za remont helikoptera "Mi-8T" i "Mi-8MTV1" koji, kako kaže Jerinić, nisu ranije bili na remontu. Tender je otvoren do 12. septembra.

Eskadrile

Oružane snage BiH imaju dvije helikopterske eskadrile, u Sarajevu i u Banjaluci. Eskadrilu u Sarajevu čine američki transportni helikopteri "bel UH-1H" proizvedeni u vrijeme rata u Vijetnamu. BiH su dati kao dio donacije po završetku rata. Od 13 helikoptera ispravna su dva. Eskadrilu u Banjaluci čine ruski helikopteri "Mi-8". Od osam helikoptera "Mi-8T" ispravna su četiri, od tri "Mi-8MTV" ispravna su dva te jedan "Mi-17". Oružane snage imaju i 13 lakih višenamjenskih helikoptera "gazela", od kojih je ispravno sedam.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )