FOTO: null

Nasilje u porodici na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina u 2014. godini počinilo je 276 muškaraca i 34 žene.

Prema policijskoj statistici, najveći broj ovih nasilnika je starosne dobi od 41 do 50 godina. 

Među žrtvama nasilja u porodici dvije osobe su teško povrijeđene, 62 osobe su zadobile lake tjelesne povrede, a u jednom slučaju došlo je i do izazivanja opšte opasnosti. 

Okružnom tužilaštvu Bijeljina policija je dostavila 101 izvještaj za krivično djelo nasilja u porodici protiv 102 lica, među kojima je 28 povratnika u činjenju nasilja i jedan maloljetnik. 

Zbog nasilja u porodici policija je protekle godine podnijela 139 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a izdat je jedan prekršajni nalog. 

Osnovni sud u Bijeljini izrekao je u ovom periodu dvije hitne zaštitne mjere i 23 zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja žrtve nasilja, čije je sporovođenje u nadležnosti policije. 

Centar za socijalni rad u Bijeljini je u 2014. godini evidentirao 142 slučaja porodičnog nasilja, što je osam odsto više nego godinu ranije, a žrtve nasilja u porodici su žene u 126 slučajeva, muškarci u 23 slučaja i djeca u 12 slučajeva. 

Najčešći oblik porodičnog nasilja bilo je fizičko, u 127 slučajeva, koje je obično kombinovano sa drugim oblicima nasilja. 

Prema podacima socijalne službe, najčešći počinioci nasilja u porodici su bračni i vanbračni partneri, što je evidentirano u 78 slučajeva prošle godine, djeca su bila nasilnici u 22 slučaja, roditelji u 17 slučajeva, a u 32 slučaja evidentirani su povratnici u činjenju porodičnog nasilja. 

Prijavu nasilja u porodici Centar za socijalni rad najčešće dobija od policije, u 123 slučaja prošle godine, a samo 17 žrtava nasilja u porodici je u ovom periodu direktno zatražilo pomoć socijalnih radnika. 

Centar je sačinio 107 izvještaja za policiju, jedan izvještaj za Okružno tužilaštvo Bijeljina i tri izvještaja za Centar za mentalno zdravlje. 

Fondacija "Lara" sa sjedištem u Bijeljini pružila je tokom 2014. godine pravnu pomoć za 100 žena, žrtava nasilja u porodici. 

Na SOS telefon 1264 za žrtve nasilja u porodici u ovom periodu primljeno je 320 poziva, a u 98 odsto slučajeva pomoć su zatražile žene. 

U Cigurnoj kući za žrtve porodičnog nasilja u Bijeljini tokom 2014. godine boravile su tri žene i dvoje djece, uzrasta do dvije godine. 

Dvije osobe su bile sa područja opštine Vlasenice, dvije iz opštine Šekovići i jedna osoba iz distrikta Brčko. 

Objedinjena informacija o problemu nasilja u porodici u Bijeljini, koju je priptemilo gradsko Odjeljenje za društvene djelatnosti, biće razmatrana u Skupštini grada 27. maja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )