FOTO: InfoBijeljina

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” u Bijeljini ove godine slavi 90 godina postojanja i najreprezentativnija je ustanova kulture na regiji.

Njene usluge koristi blizu 10.000 čitalaca, a raspolaže sa 115.000 knjiga. 

Korisnicima nudi lektire, klasike, zavičajne zbirke, beletristiku, ali sve više i stručnu literaturu. Ipak sezona godišnjih odmora vrijeme je kada čitaoci najčešće posežu za takozvanom “lakšom literaturom”.

- Čitaju se Ljiljana Habjanović Đurović, Marija Jovanović, Marica Popović, Dejan Stojiljković, Federiko Moća, Murakami, Haled Hoseinija, Safon. Čitaju se i klasici poput Dostojevskog, Tolstoja, Balzaka, Stendala - kaže direktorka biblioteke Željana Arsenović za portal InfoBijeljina.

 

Osim bogatog knjižnog fonda, ova ustanova organizuje i druge sadržaje. 

- Promocije knjiga, pjesničke i književne radionice, kreativne književne radionice za djecu, radionica francuskog jezika, lutkarska radionica, program „Mali čitalac-budući čitalac“. Ove godine organizovali smo po prvi put i stručni kurs za naše najstarije članove koje smo željeli informatički opismeniti i približiti im savremene tehnologije - kaže Arsenović za naš portal.


Osim redovnih bibliotekarskih poslova u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" bave se i čuvanjem i zaštitom starih i rijetkih knjiga, a nastavljena je i obrada građe, kao i proces izrade elektronske baze podataka i elektronskog kataloga stare i rijetke knjige.  


Bibliotekarstvo u Bijeljini postoji od 1919. godine, kada je osnovano prvo Društvo za njegovanje narodnog zdravlja i prosvjećivanje. Prva gradska biblioteka u Bijeljini sa radom je počela daleke 1932. godine, a 1982. godine preseljena je u sadašnje prostorije. Danas je bijeljinska biblioteka matična biblioteka, zadužena da pruža usluge i pomaže 36 školskih i fakultetskih biblioteka na području Bijeljine, Ugljevika,  Lopara, Donji Žabar, Pelagićevo i Osmaci. Sarađuje sa svim bibliotekama u Srpskoj i velikim brojem biblioteka u Srbiji. Njeguje kulturno i duhovno blago, maternji srpski jezik i ćirilicu.



Detaljnije o istoriji Narodne biblioteke možete pročitati na ovom linku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )