FOTO: null

Iako tvrde kako je ćelavost odraz muškosti, gubljenje kose za muškarce može da bude vrlo traumatično iskustvo. Tada ih ne tješe ni istraživanja koja tvrde da su ćelavi muškarci inteligentniji od onih s kosom.

Nova studija mogla bi zauvijek da riješi taj problem s kojim se susreće čak polovina muškaraca.

Naime, čak 50 posto muškaraca u nekom periodu života počelo je da ćelavi, a razlozi su razni, od starenja do genetike, bolesti ili hormona.

Većina muškaraca počinje da gubi kosu tek nakon pedesetih, no mnogo je onih koji se s tim problemom susreću već u svojim dvadesetim.

Naučnici sa kalifornijskog univerziteta sada su istraživanjem na miševima otkrili novi način koji podstiče rast kose. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a otkriveno je kako su ćelije kose mnogo drugačije od ostalih ćelija kože na tijelu.

Istraživanje je pokazalo kako se povećanjem proizvodnje laktata u ćelijama kose folikule vlasi regenerišu i ponovo počinju da rastu. Te ćelije proizvode vezu koja se zove piruvat, što je zapravo glukoza koja, ako se pošalje do mitohondrija ćelije, zapravo može pomoći rastu kose.

Istraživanje je sprovedeno na miševima od kojih su jedni proizvodili laktate, dok drugi nisu.

Grupa miševa koja je imala manjak laktata imala je problema s rastom dlake, dok se onoj s laktatima rast dlake povećao.

Naučnici su na osnovu toga proizveli dva različita lijeka koja pomažu pri proizvodnji laktata, ali oni još nisu testirani na ljudima, piše Večernji list.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )