Naplaćuju i vodu sa česme: Cijene u kafićima i restoranima u Njemačkoj “podivljale”
FOTO: N1

Inflacija u Njemačkoj je na visokoj razini. To diže cijene. Kućanstva u Njemačkoj se bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života.

Diskonti i supermarketi sada u redovnim intervalima prilagođavaju cijene asortimana. Cijena maslaca porasla je s 1,65 evra na 2,29 evra u roku od nekoliko mjeseci. Na mnogim mjestima potrošači čak plaćaju i više od tri evra za brendirani proizvod. Umjesto 89 centi, litru suncokretovog ulja potrošači plaćaju čak 4,99 evra. To je četiri puta više u tri mjeseca.

Na udaru i kafići i restorani
Pogođeni su i ugostiteljski objekti. Hrana i piće skuplji su nego ikad. Vlasnici restorana i barova rastuće troškove struje, grijanja i osoblja moraju prenijeti na goste. No, umjesto da samo dižu cijene hrane, vina ili pića, vlasnici restorana idu korak dalje. Oni smanjuju veličinu porcija i poslužuju manje količine piva i vina, javlja Feniks Magazin pozivajući se na Fokus.

U sve više kafića gosti se po prvi put moraju odlučiti hoće li svoj topli napitak popiti s mlijekom ili šećerom. Zaslađeni i s malo mlijeka, čaj i kava ponekad su skuplji i do 30 centi.

I u restoranima ugostitelji traže od svojih gostiju da plate ako naruče, na primjer, kečap ili majonezu s krompirićima. Doplate se kreću od 50 centi do čak jednog evra za malo kečapa i majoneze.

Dodatno se naplaćuju umaci, ulje, prilozi…
Senf ili umaci sada takođe koštaju više. Proizvodi se često stavljaju na sto bez pitanja. Nije važno hoćete li ih konzumirati ili ne, u većini slučajeva iznos je na računu. U picerijama gosti sada moraju dodatno platiti ulje od čilja ili ulje od češnjaka.

– Mogu li dobiti još ulja – sada znači doplatu od 50 centi, prenosi N1.

Dodatno se naplaćuju i prilozi poput riže, krumpirića ili tjestenine. U pravilu se sada mala prilog salata odvaja od glavnog jela. Ako ste navikli jesti malu salatu sa svinjskim odrescima i krompirićima, morate je dodatno platiti. Ponekad mala zdjela za salatu košta između tri i šest evra.

Čaša piva u pivnici trenutno košta preko 4,50 evra. Pivare su u martu podigle cijene širom svijeta. Industrijski stručnjaci očekuju daljnje prilagođavanje na jesen.

Umjesto čaše od pola litra sada se poslužuju čaše od 0,33. Cijena piva ostaje ista. Ako naručite tri piva, u prosjeku platite 13,50 evra i dobijete jednu litru. Prije nekoliko sedmica bio je 1,5 litar za manje od 13 evra.

Promjene ima i kod vina. Umjesto 0,2 litre, vlasnici sada poslužuju samo 0,15 litara ili 0,1 litru. Cijena ostaje ista. Zaposlenik Metroa iz Minhena rekao je: “Vidjeli smo dašoljicama  potražnja za čašama i šalicama raste već tjednima.”

Ako želite popiti malu čašu vode uz kafu u kafiću ili restoranu, morate to platiti. Čak i tamo gdje je oduvijek to bilo besplatno.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Vaš komentar

Komentari ( 2 )
Mladen

89*5=445

Marko

Kakav je to lopovluk i bezobrazluk, al dugo nece moci tako,dok ne izbiju sukobi nevidjenih razmera zbog divljackih cena....