FOTO: null

,,Autoceste FBiH,, su porez na dodatu vrijednost počele plaćati tek 1. aprila ove godine, a od 2011. godine do sada su bile oslobođene plaćanja ovog poreskog nameta, iako su građani plaćali punu cijenu.

Naime, to preduzeće je sve to vrijeme naplaćivalo punu cijenu cestarine kao da je PDV bio uračunat, tako da je cijena autoputa u tom periodu išla od oko 4,5 maraka pa do šest maraka u jednom smjeru, koliko sada iznosi puna cijena ukoliko se krećete dionicom od Zenice do Sarajeva, u zavisnosti od toga kako je koja dionica bila završavana i stavljana u promet.

Iako se na računima "Autocesta" i dalje nalazi obavještenje da su "Autoceste" oslobođene PDV-a, to preduzeće je odlučilo da ostavi istu cijenu nakon što je započelo sa plaćanjem PDV-a, što znači da su svi iznosi za porez do sada išli u kasu tog federalnog preduzeća, umjesto da je cijena bila umanjena u skladu s činjenicom da porez nije naplaćivan.

U Federalnom ministarstvu za saobraćaj su nas uputili na preduzeće "Autoceste FBiH", kojima smo dopis poslali još 26. maja, međutim, iako su obećali, odgovor još nismo dobili.

Pokušali smo kontaktirati i Ensada Karića, direktora "Autocesta FBiH", na njegov mobilni, ali nam se nije javljao.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrdio nam je da je to preduzeće u 2011. godine podnijelo zahtjev UIO za registraciju, u kojem su naveli da imaju prihode po osnovu tenderske dokumentacije i to u iznosu manjem od 50.000 KM, što je prag za ulazak u sistem PDV-a.

"Zbog te činjenice su oni 2011. godine rješenjem UIO odbijeni za ulazak u sistem PDV-a", rekao je Kovačević. On je dalje precizirao da u skladu sa Zakonom o PDV-u državni organi i firme u državnom vlasništvu nisu obveznici PDV-a, osim ako ne predstavljaju konkurenciju na tržištu u BiH. "Do sada je bilo u BiH samo jedno preduzeće koje naplaćivalo putarinu, a to su Autoceste FBiH. Međutim, od 1. aprila 2015. godine putarinu naplaćuje i preduzeće Autoputevi RS, pa se samim tim na tržištu BiH javila konkurencija. Dakle, konkurencija u smislu da rade istu oporezivu djelatnost u BiH", rekao je Kovačević.

Ovo, međutim, ne objašnjava zašto su građani do sada morali plaćati cijenu koja je uključivala i PDV.

Kovačević, pak, kaže da je za Upravu važno da su ispunjeni zakonski uslovi - bez obzira na to što na računima za plaćenu cestarinu nema posebno iskazanog PDV-a, "Autoceste FBiH" su morale iz cijene koju su građani platili u aprilu preračunatom stopom PDV-a posebno prikazati obavezu po osnovu poreza na dodatu vrijednost i prijaviti je u svojoj PDV prijavi za april.

Rečeno nam je i da su u "Autocestama" pokušali prolongirati naplatu PDV-a do početka naredne godine, ali da su u UIO taj prijedlog odbili i naložili tom preduzeću da do 10. maja uplati iznos za PDV za april.

Nezvanično saznajemo da su "Autoceste" u aprilu platile 311.000 maraka PDV-a. Iznos za maj moraće platiti najkasnije do srijede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )