FOTO: null

U Bijeljini je za 10 mjeseci ove godine od građana na ime komunalne naknade naplaćeno 270.000 KM, od planiranih milion maraka godišnje.

U izvještaju gradske uprave koji će 12. novembra razmatrati Skupština grada navodi se da je u Bijeljini do sada izdato 14.163 rješenja o plaćanju komunalne takse. 

Područje grada podijeljeno je u šest stambeno-poslovnih zona. 

Obveznici komunalne naknade razvrstani su prema zoni u kojoj se nalazi nekretnina koju posjeduju. 

Vlasnici nekretnina u prve četiri gradske zone dobili su rješenja o plaćanju komunalne takse u periuodu od 2012 do 2014 godine, a ove godine izrađeno je 2.943 rješenja u petoj zoni. 

Do sada je vlasnicima nekretnina uručeno 1.915 ovih rješenja, 836 vlasnika su obaviješteni ali nisu primili rješenja, dok se 192 rješenja vode kao sporna jer su vlasnici nekretnina nedostupni. 

Obaveza plaćanja komunalne naknade utvrđuje se na osnovu podataka iz evidencije Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove područna jedinica Bijeljina, drugih javnih evidencija ili uviđajem na licu mjesta. 

Osnov za obračun komunalne naknade je jedinica izgrađene korisne površine stambenog ili poslovnog prostora, a novac prikupljen po osnovu komunalne naknade objedinjuju se na posebnom računu i može da se koristi isključivo za finansiranje zajedničke komunalne potrošnje. 

U izvještaju se navodi da je svrha naplate komunalne naknade ubiranje prihoda koji služe za poboljšanje infrastrukture u gradu, čime se sredstva ponovo vraćaju građanima. 

U Bijeljini je 2012. godine od građana na ime komunalne naknade naplaćeno 160.000 KM, u 2013. godini 212.000 KM i prošle godine 194.000 KM. 

S ciljem poboljšanja naplate od maja do danas obveznicima su upućene 242 opomena za nenaplaćenih 780.000 KM, a iz gradske uprave navode da se građanima omogućava i reprogram duga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )