FOTO: null

Bore su sastavni deo starenja? Ne, ako znate čime da se hranite.

Kim Pirson, nutricionistkinja iz Londona kaže da hrana ima ogroman uticaj na to da li će nam se i u kolikoj meri pojaviti bore. Ona je smislila i dijetu protiv bora, a ovo su osnovne smernice.

KOŠTUNJAVO VOĆE I RIBA

Kako starimo, koža nam je sve tanja i sklona suvoći. Zbog toga su nam neophodne masne kiseline koje će nam hidrirati kožu iznutra i spolja. U ishrani većini ljudi fali Omega 3 kiselina, pa zato navalite na masnu ribu poput tunjevine ili lososa, ali i na sirovo koštunjavo voće i semenje (recimo laneno).

BEZ ALKOHOLA

Alkohol pospešuje proizvodnju slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i ubrzavaju proces starenja. Pored toga, alkohol vam dehidrira organizam i prouzrokuje crvene kapilare na licu.

JEDITE U BOJAMA DUGE

Voće i povrće jarkih boja puno je fitonutritijenata koji se ponašaju kao antioksidanti i štite ćelije kože od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali. Što je hrana raznobojnija, to je bolji učinak – dakle, navalite na brokoli, borovnice, limun, paprike i pomorandže.

KLONITE SE HRANE KOJA IZAZIVA UPALE

Akutna upala u telu se pokazuje kroz crvenilo, bol i povišenu temperaturu, a određene namirnice pojačavaju upale u organizmu – recimo prerađeni ugljeni hidrati iz belog hleba, belog pirinča i belog brašna. Tu su i hrana bogata šećerima, pržena hrana i trans masti. Svega toga treba da se klonite.

NAMIRNICE KOJE UBLAŽAVAJU UPALE

Tu su na prvom mestu kurkuma i đumbir, ali i losos i brokoli.

PARADAJZ POD OBAVEZNO

Ako biste da sprečite bore, birajte povrće bogato betakarotenom i likopenom, a paradajz je prvo mesto gde ćete ih naći. Likopen je jedan od retkih sastojaka čiji se udeo u namirnici povećava kuvanjem, pa zato napravite zdravi sos od paradajza, luka, belog luka i maslinovog ulja i iskoristite ga da njime prelijete ribu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )