FOTO: null

Ambasadori Velike Britanije, Francuske i Italije, zamjenik njemačkog ambasadora, zamjenik šefa Delegacije EU i v.d. šefa Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci danas su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na sastanku u Banjaluci pozvali da se refe

U saopštenju se ističe da su se ambasadori sastali sa predsjednikom Republike Srpske kako bi, prema viđenju članova međunarodne zajednice, naglasili ozbiljnost trenutne političke situacije povodom trenutnog izazova koji predstavlja zakazani referendum u Republici Srpskoj.

"Ambasadori su naglasili ranije stavove Savjeta za provođenje mira, te pozvali Dodika da se referendum ne održi ili na drugi način ne naruši autoritet Ustavnog suda. Sastanak se održao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, mada suštinska neslaganja o važnim pitanjima preostaju", ističe se u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.

Ambasadori su još jednom naglasili da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da nijedan referendum to ne može promijeniti.

Diplomate su upoznate da će Ustavni sud BiH zasjedati 17. septembra o predmetima u vezi sa referendumom, te su naglasili da se odluke Suda moraju poštovati.

"Dodik je upoznao ambasadore sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske za provođenje odluke Ustavnog suda BiH time što će u narednim danima Narodnoj skupštini Republike Srpske dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima Srpske, u cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH. Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena", navodi se u saopštenju.

Ambasadori su naglasili predsjedniku Srpske, kao što su to naglasili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 6. septembra, da politički lideri sa svih strana treba da prestanu sa raspirivanjem situacije putem neodgovorne retorike i djelovanja.

"Vrijeme je da političari počnu razgovarati jedni s drugima, umjesto da razgovaraju samo putem medija. Kroz konstruktivan dijalog i spremnost na kompromis, ovo pitanje se može riješiti na zakonski, pravedan i odgovoran način", dodaje se u saopštenju.

Ambasadori su potvrdili svoje neopozivo opredjeljenje za Opšti okvirni sporazum za mir, prema kojem entiteti nemaju pravo na odcjepljenje.

"Neće biti prekrajanja karte BiH", ističe se na kraju zajedničkog saopštenja ambasadora koji su danas u Banjaluci razgovarali sa predsjednikom Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )