FOTO: null

Propast Bobar banke dovela je do potpune propasti privrede i ekonomije na području Semberije. Ugrožen je rad brojnih preduzeća i dovedeno u pitanje hiljade radnih mjesta. Najavljeni mogući stečaj podrazumijevat će prinudnu naplatu od strane dužnika, što b

Kao domine, cio lanac privrede počeo je da se ruši nakon propasti Bobar banke. Opstanak brojnih privrednih subjekata u ovoj regiji postao je upitan. Prinudna uprava najavila je stečaj Bobar banke, što će dovesti do prinudne naplate od svih dužnika, a to bi moglo brojna preduzeća odvesti u stečaj, javlja Federalna .  

"Prema Zakonu o stečajnom postupku, svaka firma koja ima blokiran račun tri ili više mjeseci ulazi u stečaj, a stečaj u 90% slučajeva završava rasprodajom imovine u bescijenje", pojašnjava Đorđe Slavinjak, potpredsjednik Privrednog savjeta Grada Bijeljina.

Među brojnim preduzećima čiji je dalji rad ugrožen,nalazi se i bijeljinski AD Duvan. Pola miliona maraka, koje su planirali uložiti u sjetvu blokirano je u Bobar banci. "To je za nas veliki iznos i imat će negativne posljedice na naše poslovanje u ovoj godini - kako od finansiranja tekuće proizvodnje tako sa stanovišta likvidnosti”, navodi direktor preduzeća Svetozar Mihajlović.

Zbog upitnog opstanka brojnih preduzeća, na ionako predugoj listi nezaposlenih na bijeljinskom birou za zapošljavanje moglo bi se naći hiljade novih osoba.

Posljedice se već osjete na manjku prihoda u budžetu, po manjoj potrošnji, u sektoru prerađivačke industrije i brojnim drugim djelatnostima. "Sve to dovodi do smanjenja priliva u budžet i ima jednu negativnu reperkusiju na finansijske tokove u RS-u", kaže Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina.

Kada privatni kapital dođe u vezu s vlašću kakva je naša, propast je neizbježna - tvrde analitičari. “Pošto vlast nema granica, ona obično ugrozi taj privatni kapital, a mi smo u takvim okolnostima da taj privatni kapital nije u stanju da se distancira kada jednom uđe u jednu takvu ružnu vezu s politikom”, ističe ekonomski analitičar prof. dr. Aleksa Milojević.

Privrednici traže od nadležnih, koji su se - kako kažu - do sada držali po strani, da počnu hitno da reaguju, te im omoguće da dođu do svojih sredstava i spriječe dalju propast privrede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )