FOTO: Avaz.ba

Katastrofalan požar, drugi u tri godine, ponovo je Novu pijacu na gradačačkom dijelu "Arizone" pretvorio u prah i pepeo.

Procjene govore kako je požar 2016. godine nanio štetu u iznosu od oko 4 miliona KM, a preliminarne procjene požara koji je izbio u nedjelju, pod okriljem noći, govore o šteti višoj od pet miliona KM. 

Osigurani objekti

- Moj otac je bio vlasnik pijace 2016. i nakon tog požara je umro u 55. godini. Naslijedio sam od njega pijacu, ne sluteći da će nas samo tri godine poslije zadesiti još veća katastrofa. Sve procjene govore da je ovo katastrofalni požar jer se dogodio u jeku priprema za pravu pijačnu sezonu, kada su objekti puni robe. Svi smo u šoku i ne možemo vjerovati da je pijaca opet jedno veliko zgarište – kaže Mirzet Mešić, vlasnik Nove pijace na gradačačkom dijelu ''Arizone''.

Požar je buknuo oko tri sata poslije ponoći. Za razliku od požara 2016., ovog puta su objekti bili osigurani, ali hoće li to biti utjeha za ljude koji su ponovo ostali bez igdje ičeg, teško je pretpostaviti.

- Izgorjelo je oko 500 objekata sa po 16 kvadratnih metara prostora. Negdje između 8 i 10 hiljada kvadratnih metara. Jedan naš radnik koji se nalazio na tom mjestu u trenutku izbijanja požara je, rekao bih, vidio sve, ali ne mogu o tome pričati dok inspektori i tužilac ne obave svoj dio posla. Imaju i snimci videonadzora koji su izuzeti – kaže Mešić.

Pred kapijama Nove pijace zatekli smo prodavače iz Kine, koje je u nedjelju popodne posjetio i uposlenik ambasade ove zemlje u BiH. Na izgorjelom dijelu pijace uglavnom se prodavala tekstilna roba naveliko, a prodavači su dolazili iz Tuzlanskog kantona, Distrikta Brčko, Zeničko-dobojskog kantona, bh. entiteta RS, Srbije, Turske...

- Ne znam kako će ljudi ponovo krenuti od nule. Ne znamo ni mi kako ćemo prevazići ovu katastrofu jer se od požara 2016. godine još nismo oporavili. I mi smo u kreditima koje smo dizali da bismo pijacu ponovo izgradili. U velikom smo šoku. Čekamo da završe uviđaj da bismo detaljno prošli kroz pijaci i ustanovili koliko je objekata izgorjelo – kaže za „Avaz“ Mešić.

Prodavači iz Kine

U trenutku naše posjete opožarenom dijelu pijace zatekli smo prodavače iz Kine koji su u nevjerici gledali prema zgarištu. Kratko su nam rekli kako kompletnu egzistenciju osiguravaju kroz rad na pijaci i da ne znaju kako će preživjeti novu katastrofu. Prodavača iz Srebrenika, Gradačca, Tuzle, Brčkog, Zenice, Bijeljine i drugih mjesta nismo zatekli tokom naše posjete. Rijetki su oni koji su nakon objavljene informacije smogli snage da pogledaju posljedice požara na svojim radnim mjestima. Procjenjuje se kako je najmanje 500 porodica ostalo bez jedinog izvora prihoda.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )