FOTO: Kurir.rs

Nakon skoro dvije godine, potpuno pomračenje Sunca biće ponovo vidljivo sa naše planete u julu.

Potpuno pomračenje Sunca desilo se 2017. godina, a ponovo će biti vidljivo 2. jula 2019. godine, iznad delova Južne Ameruke i južnog Pacifika.
Kakvo pomračenje Sunca može da bude?

Postoji nekoliko vrsta pomračenja Sunca, uključujući lunarno (kada su za pomračenje zaslužne faze Mjeseca koje prave senku), i prstenasto (kada se oko Mjeseca vide ivice Sunca). Potpuno pomračenje je najpoznatije i najzastupljenije - tada je Mjesec u poziciji potpunog preklapanja sa Suncem i iz određenih uglova posmatranja u potpunosti sakriva Sunce. Dok parcijalna pomračenja Sunca podrazumevaju zaklonjenost samo jednog dijela Sunca i ona se mogu desiti i nekoliko puta godišnje, potpuno pomračenje je mnogo ređa pojava. 
Ovo pomračenje biće specifično i po svom trajanju. Najveće pomračenje će trajati 4 minuta i 33 sekunde, što nadmašuje trajanje vrhunca pomračenja iz 2017. godine. 

Potpuno pomračenje Sunca biće ove godine vidljivo sa južnog dela Pacifičkog okeana, a mali delić ovoga će biti vidljiv sa teritorije Južne Amerike. U utorak, 2. jula ljudi iz određenih delova Čilea i Argentine će takođe moći da vide kako Mjesec zaklanja Sunce. Regija Anda sa koje će ovo pomračenje biti vidljivo, poznata je po niskoj vlažnosti i čistom nebu, pa ljubitelje ovog prirodnog fenomena u tom predjelu očekuje nebeski spektakl.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )