FOTO: pixabay

Miki Maus bi uskoro mogao da napusti Dizni, jer ističe 95-godišnje autorsko pravo po kom je on u njihovom vlasništvu.

Omiljeni miš ući će u javni domen od 2024. godine, malo više od 95 godina nakon što je stvoren 1. oktobra 1928. Kada je Miki prvi put nacrtan, ovo pravo važilo je 56 godina, ali ga je kompanija prvo produžila na 75, a potom i na 95 godina. Vjeruje se da sada neće moći da produže taj rok.
 
Svako ko bi htio da koristi njegov lik moraće to da uradi u originalnom obliku, u kom je nacrtan te 1928. godine, ali ne i tako da ljudi pomisle na brend Dizni. To podrazumijeva potencijalnu upotrebu odijela ili riječi ili slogana koji upućuju na Dizni i u tom slučaju kompanija bi mogla da tuži onog ko je uzeo taj lik. To je zato što oni i dalje polažu prava na zaštitne znake, čak i nakon isteka autorskog prava, a takođe i prava na sve kasnije verzije Mikija, dok ne prođe 95 godina od njihovog nastanka, piše „Gardijan“.
 
Kako je nastao Miki Maus

Tokom jednog putovanja u Njujork, Dizni je zamislio svoju najpoznatiju kreaciju, koju je izvorno nazvao Mortimer, ali na prijedlog supruge kasnije ga je nazvao Miki. Autorstvo nad Mikijem Mausom odavno je predmet rasprave i postoje neki istraživači koji sugerišu da je tvorac najpoznatijeg miša bio Ab Ajverks.
 
Miki Maus je premijerno “nastupio” 15. maja 1928. godine u kratkom nijemom animiranom filmu “Plane Crazy”, ali film nije probudio veliko interesovanje. Zahvaljujući pomoći biznismena Pata Pauersa, Dizni je snimio zvučni film koji je nazvao “Parobrod Vili”. Film je postigao veliki uspjeh, a od tada svi Diznijevi filmovi su zvučni; i sam je davao glas svojim junacima – Mikiju Mausu sve do 1947. godine.
 
Ubrzo su se u serijalu kratkih muzičkih animiranih filmova pojavljuju i čuveni likovi Paja Patak, Šilja, Pluton…
 
Miki nije prvi crtani lik koji će postati dio javnog domena, jer se to već desilo sa Vinijem Puom početkom ove godine, usljed čega je najavljen ni manje ni više nego horor film sa njim, pod nazivom “Winnie the Pooh: Blood and Honey”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )