FOTO: null

Ivana Jovičić, profesorica razredne nastave iz Ugljevika, bavi se samostalnom izradom i prodajom dizajniranog nakita.

Ivana izrađuje nakit koji na promatrača ostavlja snažan utisak: posebno i upečatljivo prstenje, dominantno i masivno, ali opet diskretno, suptilno i na svoj način krhko, ukrašeno dekorativnim detaljima; čudne i neobične narukvice, prozračne žičane skulpture koje se sjedinjuju s nježnim ženskim zglobovima na poseban način; broševe, naušnice i ogrlice, posebne po dizajnu i izradi. Svaka njena kreacija originalna je, obilježena autoričinom vedrom ličnošću. 

Izradom nakita počela je da se bavi sasvim slučajno. Kada sam razmislila koliko novca dajem na raznoraznu bižuteriju, a opet ne dobijem ono što želim, otišla sam u prodavnicu repromaterijala i onako "napamet" kupila par stvari za izradu nakita, znatiželjna da vidim da li ja to mogu, kaže Ivana.

Kombinujući žicu s raznim ukrasnim detaljima, počela sam izrađivati nakit, prvo za sebe, a zatim – kako to obično ide – i za prijateljice, pa za poklone, i tako je to krenulo. Inače volim nositi nakit, masivniji, upečatljiviji, pa sam u početku sama sebi pravila reklamu, noseći vlastite kreacije. Dosta brzo zainteresovala sam okolinu, a počela sam doživljavati i priznanja prijateljica, poznanica, ali i nepoznatih osoba. Više puta sam doživjela da me u nekoj prilici zaustave na ulici i pitaju: »gdje ste nabavili ovako divan prsten?«. Samopouzdanje mi je raslo samo od sebe i uvidjela sam da tu »ima nečega«

Naročito mi znači muževljeva podrška, koji me je nagovorio  da  otvorim profil na društvenoj mreži na kojoj sam prezentovala svoj rad, objašnjava  Ivana - učiteljica po profesiji.

Većinu slobodnog vremena provodim za radnim stolom, nekad prepuna inspiracije, a nekad bez ikakve ideje. U izradi nakita koristi materijale  kao što su  raznobojne perle, kristali, cirkoni, kanapi, lanci, kićanke, jer su to trenutni modni hit detalji  na kojim kupci insistiraju pri odabiru željenih komada nakita .Među nezaobilaznim materijalima koje koristi za rad je i žica.

Žica kao da ima vlastitu ličnost, pa kada počnem da radim sa njom, počesto ispadne da me ona navodi u nekom svom smjeru, a ja sam tu da samo kontrolišem tok  rada. Nerijetko se dogodi da komad nakita koji sam zamislila u svojoj glavi, nakon što ga konačno oblikujem, poprimi totalno drugačiji izgled od onoga koji sam prvobitno  imala na umu. Koristim više vrsta industrijskih žica, prvenstveno aluminijum (zbog njegove mekoće), uz razne dekorativne elemente, kao što su staklo, kamen i perle. Vrijeme izrade pojedinog predmeta zavisi o više faktora,a jedan od najbitnijih je – koliko mi ukućani daju mira i prostora, kaže Ivana majka dvoje djece.

Moj radni prostor je naš porodični dnevni boravak, koji je u zadnje vrijeme počeo ličiti na pravu malu radionicu. Po podu se stalno motaju neke žice koje ukućani preskaču (više se ni ne bune protiv toga, toliko su navikli), a na radnom stolu je prava eksplozija kolorita perli, kamenja, stakalca i – naravno – dva nezaobilazna alata bez kojih ne bi bilo toga što radim – kliješta raznih oblika i namjena. Materijale za rad  nabavlja, kako kaže,  gdje god joj  se za to ukaže prilika - Bijeljina, Banja Luka, Brčko, a prodajom nakita se bavi  putem interneta.Kupci su pretežno  djevojke, ali i dame srednjih godina. Za sada se promoviše preko Facebooka, na stranici KreatIva Ivana

S obzirom da je tek odnedavno  u ovoj vrsti posla, Ivana kaže da se relativno brzo snašla i da je zadovoljna narudžbama koje svakodnevno pristižu Nadam se da će kasnije, kada opravdam ukazano povjerenje,biti još više posla. Ukoliko mislite kopirati druge, nećete dugo trajati, zato se trudim da u ovom poslu budem originalna. Jedini pravi put za uspjeh je biti svoj i originalan, kaže u razgovoru za InfoBijeljina naša sagovornica.

Inspiraciju za rad nije teško naći, s obzirom da je trenutni modni trend takav da dozvoljava kombinaciju svih boja i materijala. Uostalom, mi učitelji svakodnevno u nastavi dobijamo inspirativne ideje kroz rad sa našim  učenicima, kaže učiteljica Ivana  koji ne štedi na  kreativnosti kada je u pitanju izrada unikatnog nakita.

Piše  Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )