FOTO: null

Oko 30 posto građana BiH sklono je davanju mita za razne javne usluge, a korupcija je najviše prisutna u zdravstvu, pokazuju istraživanja Akaunt mreže Vesna Vukmanović koja kaže da Akaunt mreža pokušava uticati da se to smanji kroz neke uspostavljene proc

“Mislim da se plave koverte možda mogu i najlakše spriječiti i da je to možda najmanji iznos novca koji se okreće u toj korupciji. Međutim, imamo mi tu javne nabavke gdje su znatno veće količine novca koja odlaze na taj način“, kaže ona.

Ima mnogo gorih stvari u zdravstvu od namještanja tendera, nabavke opreme, ukidanja određenih oblasti medicine zbog toga što je neko razvio privatnu granu da bi se njemu stvorio prostor. Znači postoje neke sistemski problemi koji su puno veći, koji nose milione. Da ne govorimo o zapošljavanju bez konkursa. Da ne govorimo o tome da imamo u nekim segmentima višak zaposlenih u zdravstvu koji crpe novac, a sa druge srane imamo manjak ljekara, kvalitetnih u određenim oblastima jer navodno nema sredstava", kaže Eldar Karić iz Akaunt mreže. 

Najveći probem je nedostatak pravne regulative, kaže Aleksandra Vuković.

“Jedan od vidova prevencije u borbi protiv korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama bilo bi donošenje pravilnika. Međutim, u Republici Srpskoj ne postoje zakonske pretpostavke za donošenje jednog takvog akta i to će biti jedna od naših inicijativa koja će ići ka resornom ministarstvu i naravno Vladi Republike Srpske“.

Cijena korupcije u zdravstvu, odnosno mito je javna tajna, no nažalost sve ima svoju cijenu, porođaji, operacije, razna snimanja i pregledi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )