FOTO: null

Na području grada Bijeljina počeo je upis u prvi razred srednjih škola za školsku 2015/2016. godinu, a učenici su prvog dana upisa najviše interesovanja pokazali za Ekonomsku, Poljoprivrednu i medicinsku školu, te Gimnaziju.

Upis u prvom, junskom roku, počeo je juče i trajaće do 26. juna, dok je drugi upisni rok od 29. juna do 10. jula, kada kandidati koji ne zadovolje u prvom roku imaju priliku da ponovo pokušaju upisati željeno ili neko drugo zanimanje. 

Šef Odsjeka za obrazovanje u Gradskoj upravi Bijeljina Dragorad Vasić rekao je Srni da je 1.025 učenika završilo osnovno obrazovanje u 12 osnovnih i 36 područnih škola i da očekuje da će svi biti upisani u srednju školu. 

"Osim učenika iz lokalnih osnovnih škola, prethodnih godina u bijeljinske srednje škole su se upisivali i učenici iz susjednih opština, pa čak i iz susjednih država, zbog izbora zanimanja za koje u njihovim sredinama nema odgovarajućih škola", rekao je Vasić. 

On je naveo da se, ukoliko bude potrebno, na zahtjev školskih odbora i uprava škola može proširiti kvota za upis. 

Za sada je u Bijeljini planiran upis 208 učenika u Gimnaziju, po 260 učenika u Tehničku i Poljoprivrednu i medicinsku školu, 156 u Ekonomsku školu, 104 u Srednju stručnu školu u Janji i 20 učenika u Muzičku školu. 

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, dok za učenike koji upisuju školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama starosna granica za upis u prvi razred može biti i viša. 

Prilikom podnošenja prijave za upis, neophodno je priložiti originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić", diplome za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje, kao i diplome sa republičkih takmičenja, ukoliko ih učenik posjeduje. 

Bodovanje učenika i redoslijed upisa utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama ili za smjer u gimnaziji. 

Ove godine srednju školu u Bijeljini završilo je 3.960 učenika. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )