FOTO: null

Romska populacija na području Bijeljine suočava se sa brojnim problemima, među kojima je najveći nezaposlenost, zbog čega živi na ivici egzistencije i u uslovima u kojima je nemoguće održavati dovoljne higijenske uslove, zaključeno je na diskusiji organiz

Predstavnici Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" iz Bijeljine istakli su da problemi sa kojima se susreću Romi, a zbog loše socio-ekonomske situacije koja utiče na njihov život u zajednici, utiče na migraciju, obrazovanje i materijalni status ove populacije.

Kao problemi romske populacije, navedeni su i diskriminacija, obrazovanje i migracija.

"Želimo da danas istaknemo probleme djece, kao što je prosječenje. Imamo već potpisan protokol sa gradonačelnikom i želimo da ga malo osvježimo i ponovimo obaveze koje smo preuzeli ranijih godina, da pričamo o problemima mladih i problemima u vezi sa obrazovanjem romske populacije", rekao je izvršni direktor "Otaharina" Dragan Joković.

Prema njegovim riječima, na području Bijeljine, prema statistici, ima 107 romskih porodica, dok je u bijeljinskim školama upisano 128 djece.

- Međutim, imamo problem oko redovnosti pohađanja škole, a veliki broj djece ostao je neocijenjen zbog odlaska u inostranstvo i stalnih migracija - rekao je Joković dodajući da je svega sedmoro djece upisano u srednje škole.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljine Slavko Bašić čestitao je romskoj populaciji Međunarodni dan Roma, navodeći da Grad Bijeljina ulaže napore u skladu sa mogućnostima, kako bi se poboljšali uslovi za život romske populacije.

- Gradska uprava je na više načina do sada pokušala da osnaži romsku zajednicu koja je siromašna i suočava se sa nizom problema, kao što su problemi u obrazovanju, stanovanju i mnogi drugi - rekao je Bašić.

Na diskusiji kojoj su prisustvovali funkcioneri grada Bijeljina i nevladinog sektora, rečeno je da je broj zaposlenih Roma u Bijeljini minimalan i da je trenutno zaposleno troje ljudi, te da je u kompletnoj BiH, od ukupnog broja pripadnika romske nacionalne manjine, zaposleno svega dva do tri odsto Roma.

U okviru diskusije, bilo je riječi i o drugim činjenicama vezanim za romsku nacionalnu manjinu, o napretku u radu sa djecom kroz Dnevni centar, o napretku u radu sa omladinom u Udruženju građana "Otaharin" i o radu sa romskim ženama u Udruženju žena "Romkinja".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )