FOTO: null

Jedna od najrazvijenijih opština u Srpskoj ima još ozbiljnije planove za 2015. godinu. Prosečna zarada oko 1.200 KM. Sanirali štete od poplava, pomogli i ostalima

Uprkos krizi i posljedicama poplava, ni u prošloj godini nije zaustavljen razvoj ugljevičke opštine, koja je jedna od najrazvijenijih u RS i BiH i jedna od najbolje uređenih u regionu.

I ne što su lane sanirali štete u svom kraju, za šta je uloženo oko 600.000 KM, već su pomogli i Bijeljini, Loparama, Doboju.

- Razvoj ne smije da stane, pa smo, u godini iza nas, samo za rekonstrukcije seoskih puteva izvdojili oko pola miliona konvertibilnih maraka - kaže Vasilije Perić, koji je dobitnik najviših domaćih i evropskih priznanja za vođenje lokalne samouprave. - Ulagali smo u škole, obezbjedili infrastrukturu za zgradu u kojoj treba da se skući 31 porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida, podigli smo nove sportske terene, lovačke domove, stimulisali smo poljoprivrednike, privrednike, studente i učenike, pomagali najugroženije.

Komunalno preduzeće preuzelo je vodovode i imaju kvalitetno vodosnabdjevanje i zajedno sa "Kompredom", čiji su osnivač, uradili su 15 vodovoda, i jedna su od rijetkih opština u Srpskoj pa i u BiH koja se može pohvaliti da je pitanje vodosnabdjevanja 95 odsto riješeno.

Centar za kulturu održava visok nivo kulturnih manifestacija koje podržava lokalna vlast, pa se u Ugljeviku se održava "Festival harmonike", zahvaljujući Muzičkoj školi "Kornelije Stanković" na koji dolaze eminenta svetska imena iz oblasti harmonike, kao i međunarodni festival folkora.

- Opština smo koja, po svim statističkim podacima, ima najveći prosjek plata u Srpskoj, koji iznosi nešto manje od 1.200 maraka - kaže Perić. - Usvojili smo strategiju razvoja opštine 2015-2019. godine, u kojoj smo definisali ciljeve i pravce razvoja, a oni se baziraju upravo na prirodnom bogatstvu naše opštine uglju koji se ovde kopa već 100 godina. U ovoj godini ćemo stimulisati naše poljoprivrednike, privrednike, da nastave određene aktivnosti kako bi živjeli kvalitetnije.

JOŠ VIŠE ZA UGROŽENE

BUDžETOM za 2015. godinu predviđeno je povećanje novca za socijalno ugrožene sugrađane, a slijedi i posebna briga o porodicama poginulih boraca i invalida rata. Budžet za 2015. godinu iznosi 12.700.000 KM, od toga će oko 4.500.000 KM biti izdvojeno za kapitalna ulaganja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )