FOTO: null

Jeste li znali da slonovi spavaju najkraće od svih sisara, a rijetko i sanjaju? Šta kažu rezultati nove studije – koliko sati sna je slonovima dovoljno?

Slonovi su najveće kopnene životinje na Zemlji, ali spavaju najkraće. Ono što je još čudnije, kopneni divovi poznati po nevjerovatnom pamćenju zahtjevaju veoma malo REM faze sna, prema rezultatima nove studije koja je objavljena u časopisu PLOS one.

Kako bi istražili navike spavanja kod slonova u divljini, Pol Manger i njegov tim su primjenili neobičan princip: stavili su dva pokretna senzora na surle dvije slonice u Nacionalnom parku Čobe (Bocvana) i pratili ih 35 dana.

Ako bi njihove surle bile u stanu mirovanja pet minuta ili duže, istraživači su pretpostavili da slonice spavaju.

U prosjeku, slonice su spavale samo dva sata dnevno. Slonovi idu nekoliko puta u toku perioda od 24 sata na spavanje, a za ove dvije slonice, to je obično bilo između 2 i 6 sati ujutru.

Slonice su umjele da izdrže bez sna i do 46 sati i istovremeno su prohodale tridesetak kilometara, vjerovatno izbjegavajući neku prijetnju, možda krivolovce ili lavove.

Maksimalna zabilježena dužina trajanja sna bila je pet sati, a samo 17 odsto vremena provedenog spavajući bilo je u ležećem položaju.

Manger je istakao da je i pretpostavljao da će slonovi najmanje spavati među sisarima. Naime, još uvijek nije poznato zašto, ali je uvreženo mišljenje da što su sisari manji, spavaju duže.

„San je jedna od bioloških zagonetki, a zajedno s jelom i reprodukcijom jedan je od bioloških imperativa. Moramo da spavamo kako bismo preživjeli“, rekao je Manger.

Osim što malo spavaju, slonovi i veoma rijetko sanjaju: tek treću ili četvrtu noć upadnu u REM fazu sna, koja je povezana sa sanjanjem i potpunim opuštanjem mišićnog tonusa.

REM faza sna se često povezuje s učvršćivanjem sjećanja,pa je veoma nejasno kako onda slonovi tako dobro pamte.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )