FOTO: null

Najteži i najkonkretniji posao na evropskom putu tek očekuje BiH jer će morati da odgovori na više hiljada pitanja, a to bi mogao biti izazov s obzirom na ustavne nadležnosti institucija, kažu upućeni u ovaj proces.

Savjet za opšte poslove EU prihvatio je u utorak zahtjev BiH za članstvo u EU, a Evropska komisija trebalo bi u idućih nekoliko mjeseci da sastavi upitnik sa nekoliko hiljada pitanja. Na osnovu odgovora na njih EU će procijeniti sposobnost zemlje za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Portparol Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz-Siručić kaže da se može očekivati da BiH upitnik dobije u narednih nekoliko mjeseci.

- Rok za prosljeđivanje odgovora odrediće Evropska komisija, a prema dosadašnjem regionalnom iskustvu on je bio od dva do četiri mjeseca - navela je Kavaz-Siručić i istakla da nije rijetkost da Evropska komisija nakon što analizira dostavljene odgovore pošalje i dodatna pitanja.

Kada je riječ o broju pitanja i tome na šta će se ona odnositi, Kavaz-Siručić je naglasila da će to biti poznato tek nakon što BiH bude dostavljen upitnik.

- Upitnik sigurno ne može drastično razlikovati od onog koje su dobijale susjedne zemlje, ali će pri odgovaranju biti izazov obezbijediti jedan odgovor s obzirom na ustavne nadležnosti institucija. Ipak, BiH nije bez iskustva u ovom procesu, jer su nadležne institucije 2012. godine u tijesnoj saradnji u roku dale odgovore na pitanja iz svojevrsnih probnih upitnika za oblasti javnih nabavki i životne sredine. Prema ocjeni Evropske komisije taj posao urađen je solidno - navela je Kavaz-Siručić.

Doktor političkih nauka u oblasti međunarodnih odnosa Boris Tučić naglašava da ispunjavanje upitnika, u normalnim okolnostima, predstavlja uvertiru u dugotrajan i stručno, politički i institucionalno veoma zahtjevan proces kojeg nijedna država u okviru prethodnog talasa proširenja nije realizovala bez ozbiljnih problema i lomova.

- Za preostale zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, ovaj proces je još izazovniji ne samo iz razloga što su EU i zahtjevi za članstvo danas značajno obuhvatniji i rigorozniji, već i zbog nepoznanice kojoj i kakvoj EU zemlje zapadnog Balkana navodno teže - smatra Tučić.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo naglašava da je Evropa otvorila vrata BiH, ali da put kroz ta vrata moramo sami da trasiramo.

- Pred vlastima su velike obaveze i tek sada počinje pravi posao - rekao je Praštalo i dodao da BiH ima kapacitete da uz podršku prijateljskih zemlja odgovori na pitanja.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino kazao je da je prihvatanjem zahtjeva za prijem napravljen važan korak na putu ka članstvu u EU i da sada sve zavisi od institucija BiH.

Pripreme

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da su počeli sa pripremama za upitnik.

- On ima 2.000 pitanja i počeli smo pripreme kako bi bila usvojena jedinstvena metodologija. Upitnik će predstaviti trenutnu situaciju u BiH i nakon toga ćemo svi zajedno napraviti analizu kako bismo utvrdili eventualne probleme i rješenja za njih - rekao je Zvizdić.

Neka od pitanja koja BiH treba da očekuje na osnovu iskustva susjednih zemalja

- broj stanovnika i domaćinstava

- koliko posjedujemo oružja

- kakvo je stanje u oblasti kriminaliteta

- članstvo u drugim međunarodnim organizacijama

- bolesti sa kojima se građani suočavaju

- stepen obrazovanja i starost građana

- koliko imamo sindikata i razlozi štrajkova

- koliko imamo krava muzara, nemuzara, junica, ovaca, pilića i drugih domaćih životinja

- sa koliko godina djeca kreću u školu i koliko moramo da imamo godina da bismo polagali vozački ispit

- broj pretplatnika mobilne i fiksne telefone

- proces proizvodnje rakije i vina

- kakav je odnos prema životinjama u zoološkom vrtu

- bezbjednost žičara na skijalištima

- koliko vremena treba poštaru da dostavi pismo

- na koji način se postaje babica

- kako štitimo životinje među kojima je svilena buba

- da li je i u kojem slučaju zabranjeno skidanje krzna sa lisica

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )