FOTO: null

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS ima 15 korisnika koji su proslavili 100. rođendan, a među njima je najstarija penzionerka iz Trebinja sa navršenih 106 i po godina.

U Fondu PIO RS kažu da je dugovječna baka iz Hercegovine rođena davne 1910. godine. Da su ljudi sa tog podneblja najdužeg životnog vijeka u Srpskoj, pokazuju podaci Fonda da je iz Hercegovine i drugi najstariji penzioner, rođen 1912. godine. Osim Hercegovine, dugovječnošću se može pohvaliti i Krajina. U njoj živi čak devet penzionera koji su proslavili 100. rođendan.

Portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović kaže da imaju i dva penzionera koja su napunila 100 godina sa prebivalištem u Srbiji.

- Od 15 naših najstarijih korisnika, ubjedljivo je veći broj žena, njih 11 i četiri muškaraca - kazao je Joksimović.

Inače, životni vijek žena u BiH, kako pokazuju statistike, pet godina je duži nego kod muškaraca.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da je lijepo čuti da 15 stogodišnjaka uživa u svojim penzijama, jer to pokazuje i da je životni vijek duži.

- Iako se neprestano žalimo, starosni vijek nam je ipak duži. Zdravstvena zaštita je uznapredovala, emancipacija i obrazovanje neprestano rastu, što pozitivno utiče na kvalitet i dužinu života. Nažalost, ovi prostori su godinama bili zahvaćeni ratnim zbivanjima, ali se stanovništvo ipak uspjelo izboriti sa svim nedaćama i preživjeti - ističe Rakulj.

Iako nije u klubu 100, među stanovnicima Srpske koji imaju najviše penzijskog staža je 91-godišnji Sava Milović iz Rogatice, koji već pet i po decenija dobija penziju. Ovaj starina postao je penzioner u 37. godini i imao je 14 i po godina efektivnog rada, ali je ostvario pravo na penziju zahvaljujući beneficijama za učešće u Narodnooslobodilačkom ratu (NOR) i poslijeratnom radu u miliciji. Sa nepunih 17 godina stupio je u redove Romanijskog partizanskog odreda, a iz NOR-a je izašao sa činom vodnika, dva ranjavanja i 40 odsto invalidnosti. Vojničku uniformu zamijenio je onom narodne milicije, a kasnije je postao komandir stanice.

Poslije penzionisanja prva Savina penzija bila je 18.000 dinara. U to vrijeme mu je omogućila da iškoluje oba sina na fakultetu, a kćerku u srednjoj školi. Sada dane provodi u rogatičkom domu za stare. Za dug život nema poseban recept, sve je, kako kaže, u Božjim rukama i dobrom društvu.

- Pušim već 60 godina, popijem čašicu ljute, ali me nikad niko nije vidio pijanog. Ovdje drugujem sa penzionerima i, zna se, vraćamo sjećanja na minulu mladost - rekao je Malović.

Najstariji penzioneri u RS

- četiri korisnika 1916. godište, tri muškarca i jedna žena

- dva korisnika 1915. godište, dvije žene

- tri korisnika 1914. godište, tri žene

- dva korisnika 1913. godište, dvije žene

- tri korisnika 1912. godište, dvije žene i jedan muškarac

- jedan korisnik je 1910. godište, žena

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )