FOTO: srpskainfo.com

Kupovina nekretnina posljednjih nekoliko godina vruća je tema u BiH, u prvom redu zbog velike potražnje kako stanova, tako i kuća.

Najpoželjnije lokacije za nekretnine obuhvataju njen glavni grad Sarajevo, kao i Banjaluku, ali potraga za nekretninama nastavlja se i u Mostaru, Trebinju, Tuzli i drugim mjestima.

Nekretnine visokog cjenovnog ranga koje se nude na najpopularnijoj internet platformi za kupoprodaju olx.ba dolaze sa različitim stilovima gradnje, gdje uglavnom dominira moderni dizajn, dok ima i onih koje kombiniraju tradicionalnu arhitekturu sa najnovijim dizajnerskim rješenjima. Cijene kuća prate cijene stanova, te se one najluksuznije kreću od milion KM pa više.

U ponudi i dupleksi

U ponudi su i dupleksi, gdje se među najskupljima izdvajaju dvije kuće sa zemljišnim parcelama u Mostaru (2.950.000 KM), te Sarajevu (2.700.000 KM). Kada je o najskupljoj kući odnosno vili riječ koja se prodaje na olx.ba, dvije dolaze sa istom cijenom (2.200.000 KM) i nalaze se u Sarajevu.

U opisu jedne se navodi da potencijalni kupac osim u samoj nekretnini ima priliku uživati i u bazenu, dječijem igralištu, sportskom terenu, dva pomoćna objekta, dva bunara, parkovskom mobilijaru, posebno uređenoj površini sa cvijećem, a imanje obiluje i zelenilom kojeg krasi 100 tuja kao i 230 stabala voćnjaka.

Obje najskuplje kuće nalaze se u Sarajevu

Druga kuća stambene površine oko 350 metara kvadratnih i okućnicom od 300 metara kvadratnih, sastoji se od prizemlja, dva sprata i potkrovlja sa garažom.

Podsjećamo, prema izvještaju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviša ostvarena cijena kuće u Federaciji BiH prometovana u 2023. godini je na području Opštine Centar Sarajevo i njena ukupna cijena je iznosila 1.750.000 KM sa korisnom površinom od 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metra kvadratna.

Registrovani ugovori

Analiza je vršena na osnovu registrovanih ugovora za 2023. godinu, a detaljnije analize tržišnih aktivnosti prema vrstama nekretnina ovise o unosu podataka tokom cijele 2023. godine, te obima tržišta za pojedine vrste nekretnina.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) prošle godine je u Republici Srpskoj sklopljeno 18.877 kupoprodajnih ugovora u kojima je prodano 41.367 nekretnina, čija je ukupna cijena iznosila 1.156.586.709 KM.

Najskuplja prodana kuća u RS u 2023. godini koštala je 725.000 KM, nalazi se u gradskoj jezgri Banjaluke. Površina kuće je 225 metara kvadratnih, a okućnice 446 metara kvadratnih i nalazi se u zgradi izgrađenoj 2000. godine, prenosi Forbes.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )