FOTO: Pixabay

Dolaskom striminga, način na koji ljudi konzumiraju muziku se značajno promijenio. Danas, umjesto slušanja cijelih albuma, korisnici često prave plejliste sa pojedinačnim pjesmama omiljenih izvođača. Međutim, u vrijeme kada su fizički nosači zvuka bili primarni način distribucije muzike, prodaja albuma je bila ključni pokazatelj uspjeha jednog muzičara. I dok streaming servisi sada dominiraju, postoji lista albuma koji su zauvijek obilježili muzičku industriju i postali dio istorije kao najprodavaniji.

Donosimo vam pregled nekih od najprodavanijih albuma svih vremena:

12. Dire Straits - Brothers in Arms (1985)

Ovaj album postao je prepoznatljiv po pjesmama poput "Money for Nothing" i "Walk of Life", i prodat je u 30,85 miliona primjeraka. Brothers in Arms je bio jedan od prvih albuma koji je postao hit na CD formatima.

11. Pink Floyd - The Wall (1979)

Još jedno remek-djelo Pink Floyda, The Wall je konceptualni album koji istražuje teme izolacije i otuđenja. Prodat je u 31,3 miliona primjeraka, a pjesme poput "Another Brick in the Wall" postale su generacijski hitovi.

10. Shania Twain - Come On Over (1997)

Shania Twain je sa ovim albumom postala globalna superzvijezda, a Come On Over prodat je u 33,5 miliona primjeraka. Ovaj country-pop album definisao je njen status kao jedne od najprodavanijih ženskih izvođača.

9. Michael Jackson - Bad (1987)

Još jedan veliki uspjeh Michaela Jacksona, Bad je prodat u 33,6 miliona primjeraka. Ovaj album donosi hitove poput "Smooth Criminal" i "Bad", koji su Jacksona postavili na tron pop muzike.

8. Bee Gees i razni izvođači - Saturday Night Fever OST (1977)

Disco muzika je doživjela vrhunac sa soundtrackom filma Saturday Night Fever, koji je prodat u 34,8 miliona primjeraka. Bee Gees su svojim hitovima definisali čitavu generaciju plesača.

7. Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Ovaj album, poznat po svojim emotivnim pjesmama i komplikovanim odnosima među članovima benda, prodat je u 35,5 miliona primjeraka. Rumours ostaje klasik i jedan od najvažnijih albuma 70-ih.

6. AC/DC - Back in Black (1980)

Jedan od najuspješnijih rock albuma svih vremena, Back in Black prodat je u 35,8 miliona primjeraka. Ovaj album bio je posveta preminulom pjevaču Bona Scottu i predstavlja jedno od remek-dijela AC/DC-a.

5. Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)

Led Zeppelin IV je bio album koji je definisao hard rock, sa ikonama poput "Stairway to Heaven". Ovaj legendarni album prodat je u 36,8 miliona primjeraka, čime je zacementirao status Led Zeppelina kao jednog od najuticajnijih bendova.

4. Razni izvođači - Grease OST (1978)

Muzika iz filma Grease, uz nezaboravne nastupe Johna Travolte i Olivije Njutn-Džon, prodala je 38,1 milion primjeraka. Ovaj album ostaje simbol disko ere i mladalačkog duha.

3. Whitney Houston - The Bodyguard OST (1992)

Soundtrack za film The Bodyguard, sa Whitney Houston kao glavnim izvođačem, prodat je u 41,1 milion primjeraka. Nezaboravni hit "I Will Always Love You" postao je jedan od najprepoznatljivijih ljubavnih balada svih vremena.

2. Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

Sa 43,3 miliona prodatih primjeraka, The Dark Side of the Moon je album koji je definisao progresivni rock. Duboke teme poput mentalnog zdravlja, pohlepe i prolaznosti života, u kombinaciji sa revolucionarnim zvukom, postavili su ovaj album kao obavezan u muzičkim kolekcijama širom svijeta.

1. Michael Jackson - Thriller (1982)

Bez konkurencije, Thriller ostaje najprodavaniji album svih vremena, sa nevjerovatnih 65,8 miliona prodatih primjeraka. Kombinacija popa, rocka i R&B-a, uz legendarnu produkciju Quincy Jonesa i Jacksonove kultne spotove, učinila je ovaj album bezvremenskim.

Ova lista samo je djelić muzičkih remek-djela koja su oblikovala istoriju i kulturu muzike. Iako je striming danas dominantan način slušanja muzike, ovi albumi su ostali sinonim za najbolje prodavane u eri fizičkih nosača zvuka. Da li se među njima nalazi i vaš omiljeni album?

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )