FOTO: GS

Iako je šoljica kafe divan način za početak dana, čini se da je vrijeme kada je pijete važnije nego što smo svjesni. Odlaganje kafe za samo nekoliko sati moglo bi značajno poboljšati nivo energije i kvalitet sna.

Kofein, aktivni sastojak kafe, je stimulans koji utiče na različite telesne funkcije. Kada se konzumira umjereno, može povećati energiju, poboljšati budnost i unaprediti kognitivne funkcije. Međutim, vrijeme unosa kofeina značajno utiče na njegove učinke.

Konzumiranje kafe prerano ujutru može poremetiti prirodni ciklus spavanja i budnosti, otežavajući uspavljivanje uveče. Takođe, kofein može povećati krvni pritisak i ubrzati rad srca, što može biti problematičnije ako ga konzumirate odmah ujutru kada se telo tek prilagođava buđenju.

Zašto kafa utiče na nivo kortizola?

Jedna od glavnih prednosti odlaganja kafe do kasnijih jutarnjih sati jeste ta što pomaže u regulisanju nivoa kortizola

Kortizol, poznat kao hormon stresa, igra ključnu ulogu u regulaciji energije tokom dana. On je deo telesnog cirkadijalnog ritma, koji upravlja ciklusom spavanja i budnosti. Oko vremena kada se većina ljudi budi, oko 7:00-8:00 sati ujutru, nivo kortizola je na vrhuncu, a zatim postepeno opada tokom dana - rekla je američka nutricionistkinja Ejmi Vauls za msn.

Kada piti kafu?

Iako ne postoji jedno univerzalno pravilo, Vauls kaže da je idealno oko 14:00 sati.

Međutim, ako ne možete odoljeti svojoj jutarnjoj šoljici kafe, postoje načini da ublažite njene potencijalno negativne učinke. Pokušajte da pričekate barem sat vremena nakon buđenja, nakon što nivo kortizola bude na vrhuncu. To omogućuje vašem tijelu da prirodno poveća nivo kortizola i pripremi se za dan.

Takođe, razmislite o ograničavanju unosa kofeina na jednu ili dve šoljice dnevno i birajte opcije bez kofeina. Obezbedite sebi dovoljno sna svake noći kako biste pomogli tijelu da reguliše prirodne ritmove i smanjite zavisnost od kofeina

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )