FOTO: Glas Srpske

Obezbjeđenje kvalitetne radne snage, povećanje investicija i pokretanje inovacija najveći su izazovi sa kojima se suočavaju privrednici, istaknuto je juče na konferenciji “Kako bolje i kako više podržati razvoj malih i srednjih preduzeća”.

Konferenciju, kojoj je prisustvovalo oko 100 privrednika, predstavnika organizacija i institucija, organizovala je Agencija za razvoj preduzeća “Eda” iz Banjaluke sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS, a uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i Ambasade Švedske u BiH.

Direktor preduzeća “Spektra DMG” Goran Kecman istakao je da je glavni problem sa kojim se suočava privreda nedostatak kvalifikovane radne snage.

- Konstantno ulažemo u nove materijale, tehnologije i opremu, ali veoma teško dolazimo do kvalitetnih radnika. Privredno okruženje mora biti kvalitetnije i radnici će ostajati ovdje ako budemo ulagali u poslovni ambijent. Ukoliko proizvodimo proizvode visoke dodatne vrijednosti i plate će postepeno rasti - rekao je Kecman.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u resoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Zoran Savić rekao je da su mala i srednja preduzeća nosioci razvoja Republike Srpske.

- Ovo je prilika da saslušamo probleme privrednika i da pokušamo naći način za njihovo rješavanje. Omogućili smo preduzetnicima da za jedan dan i uz naknadu od 30 maraka registruju djelatnost i to sve na jednom mjestu - rekao je Savić i dodao da će Vlada RS nastaviti da podržava mala i srednja preduzeća.

Direktor Agencije “Eda” Zdravko Miovčić istakao je da je u idućem periodu neophodna harmonizacija zakonskih rješenja.

- Cilj nam je ubrzati ekonomske integracije sa Evropskom unijom u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima - rekao je Miovčić.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg rekao je da u većini evropskih zemalja u sektoru ekonomije privatni sektor zauzima oko 50 odsto, dok u BiH taj procenat iznosi 25, što ograničava mogućnosti koje taj sektor pruža.

- Da bi se stvorilo veće bogatstvo koje privatni sektor može da donese u BiH, potrebno je poboljšati opšte uslove u kojima posluju firme i stvoriti okruženje puno povjerenja - rekao je Hagelberg.

Pomoć iz Švedske

Anders Hagelberg je rekao da je Švedska preko SIDA uložila više od 17 miliona evra.

- Fokusirani smo na ekonomski razvoj, vladavinu prava i zaštitu životne sredine - rekao je Hagelberg i dodao da je Švedska jedan od najvećih donatora u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )