FOTO: null

U “Željeznicama RS” će najvjerovatnije još tokom mandata ove Vlade RS doći do otpuštanja radnika i biti sprovedena modernizacija kako bi preduzeće do primanja BiH u članstvo u EU bilo u stanju da se ravnopravno takmiči na liberalizovanom tržištu.

Ovo je suština obraćanja Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza RS, tokom jučerašnje skupštinske rasprave, koja je gotovo u cijelosti bila posvećena Prijedlogu zakona o "Željeznicama RS", kojim je precizirano da bi trebalo da bude otpušteno 500 radnika, a u narednih deset godina svake godine otpušteno do jedan odsto dodatnih radnika, kako bi sa sadašnjih 3.126 radnika bilo svedeno na optimalnih 2.200.

Opozicija nije štedjela ni Ministarstvo ni Vladu

Uobičajeno za skupštinsku raspravu, opozicioni poslanici nisu štedjeli ni Ministarstvo ni Vladu, kritikujući ih da su, kako tvrde, u proteklih deset godina kroz stranačko zapošljavanje i namještanje poslova od profitabilnog preduzeća napravili gubitaša sa minusom od čak 260 miliona maraka.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, je čak naružio direktora tog preduzeća riječima da je "u 24 sata više pijan nego trijezan", na šta je dobio promptan odgovor ministra Trninića.

"Za dvije godine i dva mjeseca koliko sam ministar ja tog čovjeka nikad nisam vidio pijanog, a zna se da sam i ja kafanski čovjek koji voli otići u kafanu", rekao je on.

Spomenka Stevanović, šef Kluba DNS-a, čija stranka i upravlja resorom "Željeznica", od Stanića je zatražila i izvinjenje i prijavila kršenje Poslovnika koji zabranjuje vrijeđanje i spominjanje privatnog života.

524 radnika 2011. više nego danas

Tvrdnje da se u "Željeznicama" stranački zapošljava, Trninić je pokušao negirati brojkama: 2011. je, kako je rekao, u tom preduzeću bilo 524 radnika više nego danas.

Najviše buke i nesporazuma bilo je u vezi s evropskim standardom po kojem je potrebno odvojiti infrastrukturu, poput šina i željezničkih stanica, od operatera, odnosno lokomotiva i vagona, u dva odvojena pravna lica. Opozicionari su optuživali predlagača da zakonom namjerava preduzeće rascijepiti na dva preduzeća, a onda na naše pruge pusiti jaku međunarodnu konkurenciju i uništiti "Željeznice". Trninić je odgovorio da do primanja BiH u EU neće biti puštanja konkurencije u RS, a da je odvajanje zakonom predviđeno samo u knjigovodstvnenom smislu, odnosno da preduzeće ostaje jedinstveno. On je još dodao da su "najmlađe" lokomotive stare preko 40 godina i da je modernizacija neophodna ako se želi omogućiti preživljavanje preduzeća.

Modifikovanje putničkog dijela

Mnogo kritika opozicije bilo je i na činjenicu da je studiju o perspektivi željezničkog saobraćaja radila Svjetska banka, povezujući to s "uslovljavanjem" RS od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

U samoj studiji se, pak, ističe da je teretni dio saobraćaja profitabilan i da treba razmisliti o modifikovanju putničkog dijela. Trninić je rekao da neće biti ukidanja putničkog dijela.

Zasjedanje se nastavlja danas, za kada je predviđeno i glasanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )