FOTO: InfoBijeljina

Negativni trendovi po pitanju potrošnje goriva iz prošle prelili su se i na ovu godinu, a to potvrđuje i podatak da je od akciza na naftne derivate u prva dva mjeseca naplaćen najmanji iznos u posljednje dvije godine.

U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu (OMA) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da je naplata akciza na naftne derivate u negativnoj zoni rasta već četiri kvartala uzastopno, a u prvom tromjesečju 2023. zabilježen pad iznosi 8,7 odsto.
 
- Naplata prihoda od akciza na derivate nafte u januaru  ove godine bila je manja za 10,2 odsto, u februaru za 8,4 procenta, dok je u martu taj pad iznosio 7,8 odsto u odnosu na referentne mjesece 2022. U prva dva mjeseca 2023. naplaćen je najmanji iznos akciza na derivate nafte u posljednje dvije godine - navedeno je u dokumentu.
 
Stručnjaci OMA naglasili su i da benzinske pumpe u BiH maloprodajne cijene goriva sporo prilagođavaju naniže u odnosu na oscilacije cijena na svjetskom tržištu.
 
- Benzinske pumpe ne samo da ne prate tempo smanjenja, već je i to pojeftinjenje niže nego što bi se moglo očekivati, što djeluje restriktivno na potrošnju derivata. Treći faktor niže potrošnje derivata je loša zimska sezona i smanjen dolazak nerezidenata u BiH - navedeno je u analizi OMA.
 
Negativna kretanja potrošnje derivata odrazila su se i na naplatu prihoda od putarine, pogotovo u prva dva mjeseca 2023. godine. Tako je u prvom tromjesečju ove godine po osnovu bruto prihoda od putarine ubrano 5,1 odsto manje nego u istom kvartalu 2022. godine.
 
Od početka prošle godine cijene goriva išle su uzlaznom putanjom, odnosno domaće benzinske pumpe su, čim je dolazilo do skoka na svjetskom tržištu, preko noći tu računicu primjenjivali na svojim cjenovnicima. S druge strane, kada je riječ o obrnutoj situaciji, odnosno kada je cijena padala na svjetskom tržištu, vozači su na pojeftinjenje morali čekati sedmicama. Da su se i te kako naftaši služili raznim malverzacijama utvrdili su i inspektori koji su im samo u prošloj godini napisali milionske kazne.
 
Njihovu politiku pratili su i ostali proizvođači i oni koji se bave uslugama te su u kratkom roku dizali cijene svojih proizvoda i usluga, a sada kada je obrnuta situacija niko ne poseže za korekcijom cijena.
 
Prema posljednjim podacima, cijena barela sirove nafta na londonskom tržištu iznosi 73,33 dolara, a na američkom 69,63 dolara. Cijene su na oba tržišta pale na najniži nivo od kraja marta.
 
Nameti
 
Po litru goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutno se plaća akciza (visina zavisi od vrste naftnog derivata, od 0,30 do 0,45 KM po litru), te dvije putarine. Prva putarina je za održavanje puteva (0,15 KM po litru derivata), a druga za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM po litru derivata).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )