FOTO: InfoBijeljina

Ponekad nam jaja duže vrijeme mogu stajati u frižideru pa zaboravimo jesu li još uvijek dobra za jesti ili im je istekao rok trajanja, a ponekad kad kupimo jaja u trgovini ne može biti sigurni jesu li baš svježa.

No, postoji jedan jednostavan trik koji otkriva jesu li jaja još uvijek svježa ili ne.
 
Naime, jaja kojima je istekao rok trajanja plutaju uvodi. To ima veze s načinom na koji vlaga isparava kroz ljusku dok jaja stare – kako se ta vlaga smanjuje, mjehurić vazduha unutar ljuske raste.
 
Jedan od načina na koji možete provjeriti jesu li jaja još uvijek dobra za jesti jeste da protresete pored uha. Ako ne čujete da se tečnost unutar jajtea takođe protresla, to je loš znak.
 
No, još jednostavniji način jest da ubacite jaje u čašu ili zdjelu napunjenu vodom i napravite test plutanja, Naime, ako jaje više nije dobro za jesti, ono će plutati na površini vode, piše Reader’s Digest.
 
Ako jaje leži vodoravno, ono je tada najsvježije. Ako se uži kraj jajatea blago okrene ili nagne prema gore, jaje je još uvijek upotrebljivo, ali nije baš tako svježe. Ako jaje stoji uspravno, ali je još uvijek na dnu posude, više nije svježe ali je dobro za jesti i bilo bi ga dobro upotrijebiti za pečenje ili tvrdo kuvanje. Ako jaje pluta, bacite ga.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )