FOTO: null

Da brak za mnoge parove u RS više nije trajna institucija, najbolje potvrđuje podatak da je povećan broj razvoda, pogotovo među mlađim supružnicima.

U Bijeljini je 2015. godine bilo 110 zahtjeva za razvod braka, odnosno pokušaja mirenja, podaci su Centra za socijalni rad, dok se u prošloj godini 732 para vjenčalo. 

Neki od njih sudbonosno “DA” shvate olako, te požele ubrzo nakon vjenčanja i da se razvedu, tako su nam u matičnoj službi potvrdili da je najkraći brak u Semberiji trajao samo 12 dana .

"U pitanju su rekorderi po trajanju braka, koji je bio sklopljen u februaru prošle godine. Ovaj bračni par nije bio pretjerano mlad, organizovana je velika svadba i sve je ukazivalo na to da se brak sklapa u cilju zajedničkog života, koji je nakon samo 12 dana od vjenčanja i okončan razvodom, iz samo njima znanih razloga", kaže za portal InfoBijeljina šef gradskog Odsjeka za matične poslove Dragana Ljubojević.

Ona dodaje da je to jedinstven slučaj koji ni stariji matičari ne pamte u posljednjih deset godina u Bijeljini.

Takođe, imamo i primjer da se jedan mladi bračni par, poslije zabavljanja u trajanju od 12 godina, odlučio na razvod poslije samo 3 mjeseca braka. Kažu, tad su shvatili da nisu jedno za drugo!?

Žene češće podnose zahtjeve za razvod braka, ali i zahtjeve za mirenje. 

"Po porodičnom zakonu RS svi supružnici koji imaju maloljetnu djecu, prije podnošenja tužbe za razvod braka, moraju da se obrate u Centar za socijalni rad gdje se provodi postupak pokušaja mirenja. U prošloj godini je na taj način spašeno oko 11% brakova", kaže za portal InfoBijeljina Cvijanka Rakić psiholog u Centru za socijalni rad Bijeljina.

Iz advokatske kancelarije Stojanović ističu da tek ako ovaj postupak ne uspije onda je moguće podnijeti tužbu/prijedlog za razvod sudu. Sud će potom, ako utvrdi da postoji teška i trajna poremećenost međusobnih odnosa razvesti brak. Ocjenjuju da je broj zahtjeva za razvod braka u porastu u odnosu na prethodne godine.

"Ono što je evidentno jeste da je samo društvo u krizi, što se vidi i po tome da je, prema našim informacijama iz MUP-a, u zadnje vrijeme veći dio intervencija radnika MUP-a upravo zbog nasilja među najužim članovima porodice. Brojna istraživanja pokazuju da brakovi najčešće pucaju zbog alkoholizma, verbalnog i fizičkog nasilja i otuđenja uzrokovanog siromaštvom", ističe advokat Zoran Perić koji dodaje da partneri kao razlog za razvod braka često navode i razlike u pogledima na život i svijet uopšte, kao i nedostatak ljubavi.

Sve ovo govori da u našem društvu postoji kriza porodice i pravih vrijednosti, te bi društvo svakako trebalo da reaguje i posveti dužnu pažnju rješavanju ovog problema.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )