FOTO: AntenaM

Da biste pripremili najkusniju krempitu više vam nije potrebno puno vremena i muke. Donosimo vam najjednostavniji recept koji će BAŠ SVI tražiti kada jednom probaju vašu krempitu.

Sastojci: 

500 gr (1 pakovanje) lisnatog tijesta
1 l mlijeka
16 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
200 ml slatke pavlake
šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

Lisnato tijesto prethodno odmrznuto na sobnoj temperaturi, na pobrašnjenoj podlozi razvucite prema obliku i veličini tepsije u kojoj pravite (manja tepsija). Od jednog pakovanja lisnatog tijesta dobićete dvije jednake kore. Razvučene kore položite na okrenutu tepsiju (veću tepsiju,pleh od rerne na koji mogu stati obje kore), pa ravnomjerno probodite viljuškom. Pripremljeno tijesto stavite u zagrijanu rernu na 200°C i pecite nekoliko minuta ( ne treba porumeniti).
Fil pripremamo tako što od 1 l mlijeka odvojimo jednu čašu mlijeka u koju ćemo dodati 4 kesice pudinga od vanile, a ostatak mlijeka staviti u šerpu na zagrijanu ringlu. U zagrijano mlijeko dodati 16 kašika šećera, pa pustiti da mlijeko zavri. Kada mlijeko zavri dodati razmućeni prah puding, smanjiti temperaturu i energično miješati dok se puding dobro ne zgusne. Kada se puding zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se hladi. Dobro ohlađenom pudingu dodati 200 ml umućene slatke pavlake. 

Filovanje

Jednu koru položiti u tepsiju, pa preko nje sipati sav fil, a zatim preklopiti drugom korom. Ostaviti kolač da se dobro stegne, pa posuti šećerom u prahu i rezati na kocke. Služiti uz čaj ili kafu i dobro raspoloženje.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )