FOTO: novosti.rs

Najhladniji naseljeni grad je Jakutsk, prestonica Republike Jakutije, u Rusiji (nekadašnji dio Sibira). Tamo je prosječna januarska temperatura oko -40 stepeni, a nekada se spusti i do -64

Žalimo se da nam zima predugo traje i da više ne možemo da podnesemo hladnoću. A znamo li koje je najhladnije mjesto na svijetu? Najniža temperatura ikada zabilježena na zemlji je -89,2 stepena, na Vostok stanici na Antarktiku, 1983. godine.

Najhladniji naseljeni grad je Jakutsk, prestonica Republike Jakutije, u Rusiji (nekadašnji dio Sibira). Tamo je prosječna januarska temperatura oko -40 stepeni, a nekada se spusti i do -64.

Stanovnici, njih 200.000, naučili su kako da se bore sa hladnoćom: niko ne nosi naočari sa metalnim okvirom, zato što bi se on zalijepio za lice i rasjekao kožu, a automobile ostavljaju da rade non-stop, da se motori ne bi pokvarili. Jakutija je prostrana gotovo koliko i Indija i, da je nezavisna država, bila bi osma po veličini u svijetu. Ali nije dovoljno naseljena - dom je za manje od milion ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )