FOTO: null

Meteorolozi kažu da su građani zatečeni vremenskim prilikama jer su se odvikli od prave zime. Ovakvo vreme je dobro za agrar i rano voće, a ne pogoduje virusima. Na putevima muke

Snežni prekrivač koji je u noći između ponedeljka i utorka zavejao celu Republiku Srpsku zadao je najviše muke putarima, ali je konačno, prema mišljenju meteorologa, opravdao epitet prave "zdrave" zime, pogodne za agrar i zimski turizam, a nepogodne za virusne infekcije.

Snežni prekrivač je u pojedinim delovima Srpske dostigao i 80 centimetara, koliko je izmereno na Jahorini, a u nižim predelima njegova visina kreće se do 62 centimetra.

- Ovo je najhladnija zima u poslednjih deset godina, ali temperatura nije ispod proseka. Naime, ovo je idealna zima, sa idealnim temperaturama i visinom snežnog prekrivača za ovo podneblje. Stanovnici Srpske su ostali zatečeni jer su se odvikli od prave zime, pogotovo u odnosu na prošlu godinu, koja je bila najtoplija u poslednjih 120 godina - rekao je, za "Novosti", Nebojša Kuštrinović, meteorolog.

- Sneg će već danas početi da jenjava, a u četvrtak će potpuno prestati da pada. Potom nam sledi još jedan hladni talas, ali ne hladniji od prethodnog. Najniža temperatura će ići do minus 15. Važno je napomenuti i da su trenutne vremenske prilike idealne za agrar i rano voće, jer ih štite od ekstremne hladnoće i prirodni su akumulator vlage - dodao je Kuštrinović.

Prema nalogu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, sva raspoloživa mehanizacija je na terenu.

- Čistimo i pojedine putne pravce u višim delovima grada, koji su mimo programa, a koje meštani ne mogu sami da očiste. Ekipe zimske službe pojačano rade od ponedeljka uveče, tako da se i sve linije gradskog i prigradskog prevoza održavaju bez problema. Takođe su i svi seoski putni pravci na kojima se odvija javni prevoz prohodni - rekao je Slaviša Sandić, vršilac dužnosti načelnika Odeljenja za saobraćaj i puteve.

Na putnim pravcima Drvar - Bosanski Petrovac, Glamoč - Mlinište, zbog snega je obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko sedam i po tona.

- Na svim putnim pravcima neophodna je oprezna i sporija vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu. Posebno je neophodno držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila i posedovanje, odnosno korišćenje zimske opreme - rekao je, za "Novosti", Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza Republike Srpske.

INFORMACIJE NA 1285

Auto-moto savez Republike Srpske savetuje sve vozače da se pre polaska na put informišu o stanju i prohodnosti saobraćajnica putem broja telefona AMS RS - 1285 ili internet stranice AMS RS, kao i da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )