FOTO: youtube

"Borbe ustima" zvuče kao jedna od čudnih metafora u borilačkim sportovima ili pak žestok slučaj francuskog poljupca, ali naučnici zapravo taj izraz koriste kako bi opisali "bitke" između sićušnih crva koji žive pored obale Japana.

Poznati i kao Leocratides kimuraorum, ova ljigava bića puna agresije duga su tek 29 milimetara, a bore se tako da se međusobno udaraju u glavu otvorenim ustima, piše Grunge.

A kad dođe do kolizije - nastaje jedan od najglasnijih zvukova u okeanu ikad zabilježen. Iako će većini ljudi na pamet pasti zvuk sličan vrisku, zapravo je riječ o glasnom "popu" koji proizvodi nevjerovatnih 157 decibela.

Poređenja radi, jednaku jačinu zvuka proizvodi uzlijetanje mlažnjaka na visini od 25 metara.

Ipak, stručnjacima koji su stajali pored cisterni s vodom gdje su crvi ratovali, taj zvuk je prije ličio pucketanju prstima. I dalje je to apsurdno glasno, s obzirom na činjenicu da je zvuk morao putovati kroz vodu i staklo cisterne.

Najglasnijih tri centimetra mesa na svijetu

Kad je borbu japanskih morskih crva čuo pomorski biolog Ričard Palmer, nije mogao vjerovati svojim ušima.

"Biomehanika koja životinjama omogućava to je koliko zagonetna, toliko je i izvanredna. Kad sam prvi put vidio njihove video i audio snimke, oči su mi gotovo iskočile iz glave jer je to bilo toliko neočekivano", kaže Palmer.

Video mu je poslao Ryutaro Goto, japanski naučnik, koji ga je zamolio da mu pomogne da shvati kako su ovi beskičmenjaci sposobni da proizvedu tako glasne zvukove.

Crvi su prvi put otkriveni u ispupčenim staklenim morskim spužvama sličnim prstima prikupljenim pored obale Japana tokom ekspedicije 2017. godine.

Isao Hirabayashi prvi je čuo zvuk kad je pošiljka novootkrivene vrste dovedena u morski park Kushimoto, gdje je bio kustos. Zajedno s Gotoom, profesorom morske biologije sa Univerziteta u Kjotu, zabilježili su misteriozne zvukove i otkrili da su ih napravili crvi.

Palmers i njegovi japanski saradnici u novoj studiji za Current Biology objasnili su kako su zvukovi pucanja zapravo način na koji crvi štite svoje živote. Kad se postavljaju blizu jedan drugom, crvi se međusobno približavaju otvorenih usta i škljocnu - ponašanje koje su istraživači opisali kao "borbu ustima".

Naučnici spekulišu kako taj glasan "pop"  može biti i način njihove komunikacije.

Mnoge životinje koje žive u vodi, uključujući sisare, ribe, insekte i rakove, stvaraju buku, ali ovo je prvi put da se pokazalo da to čine beskičmenjaci mekog tijela. Vjeruje da zvukovi potiču iz "kavitacijskih mjehurića" koje generiše složena grupa mišića u ždrijelu crva.

Pravi je izazov bio shvatiti kako meka tjelesna životinja poput crva - koja je u osnovi šuplja, mišićava cijev - može stvarati tako glasne zvukove.

"To je poput pokušaja usisavanja smutija kroz papirnatu slamku. To je samo nevjerovatno cool životinja s prilično neočekivanim ponašanjem", dodao je Palmer.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )