FOTO: Tportal.hr

Postoje stvari za koje svi vjerujemo da su nebitne, a one uništavaju voće i povrće spremljeno za zimu.

Domaćice su iz svog iskustva navele tri glavne greške koje dovode do toga da se zimnica pokvari:
 
1. Nepravilno sterilisane tegle
Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno. Dobro oprane tegle i poklopce poredajte u pleh i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Važno je i da se tegle i poklopci međusobno ne dodiruju. Neka se "suše" 15 -20 minuta, pa izvadite pleh i ostavite da se ohlade. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh, prenosi Magično bilje.
 
2. Upotreba prezrelog voća i povrća
Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.
 
3. Loše mjesto za odlaganje
Da bi ziminica preživjela zimu, mora da se čuva da mjestu gdje nema vlage, toplote, na mjestu gdje nije direktno izloženo suncu... Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća i tegli.
 
Evo koja mesta se ne preporučuju...
 
Blizu izvora toplote
 
Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice skladište zimnicu ispod kreveta. Međutim, ukoliko je on u blizini grijnog tijela, ovo je najgore mjesto. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota iz šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrijati.
 
Otvorena terasa
 
Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrijaće se i tako potencijalno pokvariti.
 
"Neujednačena" temperatura
 
Da bi zimnica opstala, važno je obezbijediti joj približno stabilnu temperaturu, a takvo mjesto je podrum. Ne preporučuje se ni da se drži tamo gdje ima promaje, kao na primjer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gdje se otvaraju prozori...
 
Jaka svjetlost
 
Najbolje je pronaći mračno mjesto za tegle, jer jako svjetlo će pokvariti kiselu zimnicu.
 
Frižider
 
Zimnicu koja se priprema sa šećerom, kao što su džemovi i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.
 
Mokro mjesto
 
Podrum se često smatra idealnim mjestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ali, ako je podrum vlažan, ovo nije dobra opcija, buđ može da zahvati tegle. Zbog toga se ne preporučuje čuvanje zimnice u komodama ispod sudopere, gdje postoje sanitarni čvorovi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )