FOTO: zenskimagazin.rs

Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje? Vjerovatno mnogo...

Ali šta ako niste bili previše oprezni i sunce vas je prevarilo? Ovo su neki od načina kako da na najbrži i najlakši način izliječite vašu kožu:

Aspirin ili ibuprofen
Ako se osjećate jednako loše kao što izgledate, slobodno uzmite nešto što će ublažiti bolove. Aspirin ili ibuprofen imaju protupalno dejstvo i djeluju tako što ublažavaju otok, bol, crvenilo i kancerogeni efekat opekotine neposredno nakon što ste izgorjeli.

Hidratacija
Uzmite jedan list aloe vere i iscijedite njen sok na rane. Najbolje je da je korisitie u formi gela pošto će on dodatno ohladiti kožu, ublažiti svrab, iritaciju i upalu. Ako nemate aloe veru, možete da iskoristite krastavac. Izblendirajte ga i smesu stavite na izgorjelu kožu. Na taj način ćete rehidrirati kožu i pomoći joj da se što brže oporavi.

Krema za sunčanje
Ako ste već izgorjeli, ne znači da ne možete još jače da izgorite. Koža vam je oštećena, slaba je i stanje joj se lako može pogoršati. Kremom za sunčanje spriječit ćete nastanak dodatnih opekotina, a koža će se ujedno navlažiti i olakšati vam tegobe.

Otklonite mrtvu kožu
Kada se opekotine budu povukle, sljedeće što treba uraditi je da uklonimo mrtve ćelije kože. U tome će vam dodatno pomoći alfa hidroksilna kiselina. Stimulisat će nastanak nove zdrave kože i ukloniti mrtvu.

Krema sa retinolom
Sunce uništava kolagen koji čini kožu elastičnom, dok retinol (derivat vitamina A) podstiče nastanak kolagena. Nakon što su opekotine izliječene, nanošenje kreme sa retinolom bi trebalo da obnovi kolagen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )