FOTO: pixabay

Najsigurniji i najisplativiji način da osigurate da svoja jaja iskoristite prije nego se pokvare je da ih stavite u frižider i iskoristite u roku od nekoliko sedmica.

Čak i ako imate najbolju namjeru otići u kupovinu namirnica, planirati svoje obroke, kuvati što je više moguće i iskoristiti sve namirnice koje ste kupili, sigurno će postojati oni trenuci kada shvatite da imate hranu koja će se uskoro pokvariti prije nego što ste imali priliku kuvati s njom.
 
To može biti frustrirajuće s bilo kojom vrstom namirnica, ali s obzirom na to koliko su cijene jaja naglo porasle u poslednjih godinu dana, imati jaja koja se pokvare prije nego što ih možete pojesti zaista se čini kao katastrofa. Srećom, s pravim znanjem i metodama, možete znati kako prepoznati je li se jaje pokvarilo, što ne samo da će vam uštediti novac, već će vas i zaštititi od mogućih bolesti koje se prenose hranom, piše Eat This Not That.
 
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), jedenje pokvarene hrane može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane s više od 200 različitih vrsta bolesti. Salmonela je posebno zabrinjavajuća kod jaja, zbog čega ljudi upozoravaju da se ne konzumiraju sirova jaja u tijestu za kolače ili torte, da se jedu jaja koja su napuknuta ili da se konzumiraju pokvarena jaja. Postoji više načina na koje možete znati da li se jaje pokvarilo, ali onaj koji ćete odabrati zavisi od toga koliko vremena imate.
 
Sledeće metode preporučuju kuvari i izvori kao što su USDA ili FDA, a te su taktike najbolje kada se kombinuju umjesto oslanjanja na samo jednu, jer će kombinovanje osigurati najtačnije rezultate. Nastavite čitati kako biste saznali njihove preporuke.
 
Razumijevanje prosječnog roka trajanja jaja

Ključni aspekt da izvučete najbolje iz svojih jaja dok su još svježa je imati opšti osjećaj o njihovom vijeku trajanja. Ne treba se oslanjati samo na ovo jer su sve kutije za jaja različite, ali može biti dobro mjesto za početak. FDA kaže da u poređenju s izvorima proteina kao što su meso i mlijeko, jaja obično imaju mnogo duži rok trajanja. Zapravo, ohlađena jaja u ljusci trebala bi trajati između tri i pet sedmica. Ako tvrdo skuvate jaje, to bi trebalo trajati otprilike sedam dana. A ako imate posla sa sirovim bjelancima ili žumancima izvan ljuske, oni će u prosjeku trajati samo dva do četiri dana, prenosi Večernji list.
 
Kako znati da li se jaje pokvarilo?

Koristite klasični test plutanja. Test plutanja jedna je od najklasičnijih i najčešće preporučenih metoda za ispitivanje da li je jaje još dobro ili ne. Prema Georgeu Zappasu, glavnom kuvaru u Cooking Genie, sve što trebate učiniti je “napuniti zdjelu vodom i staviti jaje u nju”. “Svježa jaja će potonuti na dno, dok će starija jaja plutati”, objašnjava Zappas. “To je zbog povećanja veličine zračne ćelije unutar jajeta kako ono stari.” USDA kaže da iako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo. Ako razbijete jaje i ono pusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.
 
Napravite test mirisa i vizualno pregledajte jaja

Ovo se može činiti logičnim, ali jedan od načina da uvijek provjerite je li vam se hrana pokvarila je da je pomirišete. “Svježa jaja ne bi trebala imati miris”, kaže Zappas. “Ako jaje smrdi ili miriše na sumpor, najbolje ga je baciti.” Uz provjeru mirisa vaših jaja da vidite jesu li se pokvarila, Zappas kaže da ponekad možete saznati je li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova. “Razbijte jaje o ravnu površinu”, kaže Zappas. “Žumance svježeg jajeta biće svijetlo i okruglo, a bjelance se neće puno raširiti.” USDA takođe kaže da bilo koja ružičasta ili preljevna boja u jajetu, nakon što se razbije, može značiti da su bakterije počele rasti. Prije nego što uopšte razbijete jaja, takođe provjerite ima li pukotina ili sluzave konzistencije na ljusci jaja.
 
Provjerite i kuvano jaje

Ako se i dalje osjećate nesigurno nakon što ste skuvali jaje, možete potražiti nekoliko znakova nakon što je skuvano. “Ako ste skuvali jaje i još uvijek trebate znati je li se pokvarilo, možete ga pomirisati ili posmatrati teksturu”, kaže Amna Muqeem, kućna kuvarica i blogerka o hrani i kuhinji na Ravvy Reviews. “Pokvareno jaje čudno bi mirisalo, a tekstura bi bila sluzava ili poput krede.”
 
Koristite datum isteka kao referentnu tačku

Lako se zbuniti s datumima isteka i datumima poput “upotrijebiti do” na kutijama za jaja, pogotovo ako ste nervozni oko toga da će vam se jaja pokvariti. Ne želite baciti cijeli karton samo zato što mu je prošao rok, ali takođe želite izbjeći konzumiranje potencijalno pokvarenih proizvoda. Prema USDA-i, datum “najbolje iskoristiti do” na kutiji jaja znači da ako ih koristite u ovom vremenskom okviru znači da ćete ih dobiti u najboljem kvalitetu i ukus. Nakon što provjerite ima li drugih znakova da se kvare, poput lošeg mirisa ili vizuelnih znakova kvarenja, trebali biste moći upotrebiti jaja i nakon ovog datuma.
 
Najsigurniji način čuvanja jaja

Održavanje roka trajanja i svježine vaših jaja može vam pomoći uštediti novac, a znati kako ih najbolje čuvati je najbolji način da to učinite. Prema FDA i USDA, najbolji način za skladištenje jaja je njihovo hlađenje čim dođete kući. Takođe biste trebali izbjegavati da ih držite izvan frižidera duže od dva sata. USDA kaže da nakon što se jaje ohladi i izvadi, može se početi ‘znojiti’, što povećava šanse da bakterije uđu u jaje.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )