FOTO: null

Istraživači sa Instituta za ornitologiju „Maks Plank“ ustanovili su da je vrsta brazilskog slijepog miša najbrži horizontalni letač na svijetu sa brzinom od 160 kilometara na sat.

Jedan od ljudi koji su učestvovali u istraživanju, Kamran Safi, rekao je da isprva niko u timu nije mogao da vjeruje u podatke koje su dobili mjerenjem. Ipak, kada su ih provjerili, ispostavilo se da su tačni.

Sa zapanjujućom brzinom od čak 160 kilometara na sat ujedno je i oboren prethodni rekord koji je postavila ista vrsta. Pedesetih godina prošlog veka naučnici su utvrdili da njihova brzina premašuje 100 kilometara na sat.

Naučnici sa Instituta „Maks Plank“ prikačili su radio transmitere na leđa brazilskih slepih miševa i koristeći mobilni primač signala na dron pratili njihove putanje i merili brzinu.

Kada su prvi put dobili podatke nisu mogli da veruju, a morali su i da provere da li je možda vetar „umešao prste“. Ispostavilo se da nije.

Ipak, kada je vertikalni let u pitanju, ptice su i dalje rekorderi. Pre 17 godina, soko po imenu Plašljivi postigao je brzinu prilikom poniranja od 389 kilometara na sat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )