FOTO: nezavisne

Glavni uslov za njegovanu i blistavu kožu je hidratacija, kojom ćemo nahraniti i očuvati kožu. Iako ljetni mjeseci sa sobom donose dosta vlage u vazduhu i pretjerano izlučivanje sebuma, more i sunce mogu dehidrirati kožu. Tada je licu potrebna dodatna njega, a ovo su najbolje prirodne hidratantne maske, koje vrlo jednostavno možete sami napraviti.

Maska za lice od zelenog čaja
Zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Ne samo da poboljšava djelotvornost krema za sunčanje, nego može pomoći i kod ublažavanja opekotina. Takođe ima protivupalna svojstva i pomaže umiriti i ohladiti osjetljivu kožu, štiteći je od dalje iritacije.

Sastojci:

mljeveni zeleni čaj (tri kesice čaja)
Priprema i korištenje:

Pomiješajte zeleni čaj s toplom vodom kako biste dobili ljepljivu smjesu. Nanesite je na lice i pokrijte ga toplim, mokrim ručnikom. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Isperite hladnom vodom.

Vitaminska maska
Kivi je jedan od najboljih izbora za dubinsko vlaženje i hranjenje suve kože. Ima više vitamina C nego narandža, a obiluje i citrusnom kiselinom te vitaminima A i E, poznatim sastojcima mnogih kozmetičkih preparata za njegu tijela. Kivi sužava proširene pore, uklanja nečistoće i smanjuje sjaj kože koji nastaje pretjeranim lučenjem sebuma, a sok kivija popravlja cirkulaciju.

Sastojci:

kivi
jabuka
Priprema i korištenje:

Viljuškom zgnječite jedan kivi i pomiješajte s pola naribane jabuke. Izbjegavajte slatke jabuke jer one mogu uzrokovati blažu upalnu reakciju kože. Masku nanesite na lice, vrat i dekolte te ostavite neka se suši 15 do 20 minuta. Isperite vodom.

Kakao maska
Kakao obiluje flavonoidima, prirodnim sastojcima koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka, a zbog ljekovitih svojstava često se koristi i u beauty tretmanima za hidrataciju i njegu kože. Kakao je bogat vitaminima A, B, C, D, E i K, zahvaljujući kojima pomaže obnavljanju i jačanju kože, ali i u podsticanju mikrocirkulacije i borbi protiv starenja.

Sastojci:

supena kašika praha kakaoa
supena kašika slatke pavlake
čajna kašičica kravljeg sira
četiri čajne kašičice meda
čajna kašičica zobi
Priprema i korištenje:

Sve svježe sastojke izmiješajte u blenderu i nanesite na prethodno očišćeno i suvo lice. Ostavite masku da se suši deset minuta i isperite mlakom vodom. Lice osušite tapkajući po njemu ručnikom.

Maska s medom
Med, maslinovo i bademovo ulje te mlijeko u prahu idealni su sastojci za hidratantnu masku. Med njeguje kožu svojim enzimima, vitaminima i aminokiselinama, koje pomažu kod ublažavanja upale, ali imaju i učinak čišćenja prijeko potrebnog problematičnoj koži. Maslinovo i bademovo ulje smanjiće bore, koje nastaju starenjem ili zbog pretjeranog izlaganja suncu, a mlijeko će učiniti kožu mlađom i vratiti joj sjaj.

Sastojci:

med
dvijetri kašike mlijeka u prahu
par kapi bademovog ulja
par kapi maslinovog ulja
Priprema i korištenje:

Pomiješajte mlijeko u prahu s uljima i kada dobijete kompaktnu smjesu u nju dodajte med. Nježno nanesite masku na lice i pazite da ne zamastite i zalijepite kosu. Poželjno je da, kada stavljate ovu masku, stavite traku ili kosu svežete u rep. Masku na licu ostavite 10 do 15 minuta i isperite mlakom vode.

Maska od banane i jogurta
Jogurt će pomoći isušenoj koži i dati joj potrebnu vlagu, a ujedno će i izvršiti blagi piling i tako ukloniti sloj mrtvih ćelija s lica. S druge strane, banane su veoma hranjive  obiluju vitaminima A, B i E, cinkom, željezom, magnezijumom i kalijumom. Daće licu svjež i čist izgled, a koža će biti baršunasto mekana.

Sastojci:

pola banane
četiri supene kašike jogurta
Priprema i korištenje:

Ogulite bananu i polovinu izgnječite viljuškom. Dodajte jogurt i dobro izmiješajte sve dok smjesa ne postane homogena. Nanesite masku na očišćeno i suvo lice, pričekajte 15 minuta, isperite mlakom vodom i lice ponovo osušite.

SAVJET PLUS

Za najbolje rezultate tonikom dodatno hidratizirajte kožu i zatvorite pore te nanesite hidratantnu kremu koja će se dodatno pobrinuti za mekoću kože i zadržavanje vlage.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )