FOTO: null

Microsoft word je najpopularniji i najkorišćeniji program za obradu teksta. Kvalitet mu je dobro poznat - podržava sve moguće formate i besprijekorno je integrisan sa ostalim Office programima.

Međutim, kvalitet prati i cijena, koja je pozamašna čak i kad se kupi u sklopu pretplate na Office 365. Srećom, na tržištu postoji veliki broj besplatnih alternativa, a TechRadar se pobrinuo da ih nabroji.

WPS Office Writer

Korišćenje ovog programa se pokazalo kao jednostavno jer je vrlo sličan svom uzoru, Microsoft Wordu: imaćete snažan "déjà vu" čim se pojavi meni jer kao da je kopiran iz Worda, a isti slučaj je i s njegovim ikonicama. Štaviše, ako niste iskusan korisnik Worda, velike su šanse da nećete niti primjetiti prelazak na ovu besplatnu alternativu.

WPS Office Writer ima nešto što original nema: kartice po uzoru na internet pretraživače, u kojima možete da otvorite više dokumenata istovremeno. Takođe nudi i 1 GB besplatnog prostora u oblaku, kao i aplikaciju za Android i iOS. U potpunosti je kompatibilan s Microsoftovim proizvodima; docx mu je čak i zadati format.

Treba napomenuti da ovaj program nije Open Source, što znači da ima reklama. Međutim, ove reklame uopšte nisu naporne i nimalo ne smetaju prilikom rada. Premium verzija uklanja reklame i dodaje podršku za PDF, ali i besplatna verzija je izvanredna.

LibreOffice Writer

Ukratko, ovo je old-school Word. Interfejs mu je sličan verzijama Worda prije verzije 2007, što znači da nema one prepoznatljive trake sa karticama.

U potpunosti je kompatibilan sa standardnim formatima (doc, docx), a podrška se pruža i na ostale uobičajene tekstualne formate. LibreOffice Writer je dio paketa LibreOffice, koji sadrži i druge programe rađene po uzoru na Microsoft Office.

U potpunosti je besplatan i iza njega stoji velika zajednica korisnika i programera, koji osiguravaju redovno ažuriranje kako bi stalno bio usklađen s Wordom.

Apache OpenOffice Writer

Nastao je na istim osnovama kao i LibreOffice Writer; tačnije, Apache OpenOffice je njegov prethodnik, i po mogućnostima vrlo sličan program.

OpenOffice takođe nudi izvrsnu kompatibilnost s Wordom i besprijekorno radi sa svim njegovim dokumentima i formatima. Interfejs je vrlo sličan kao onaj u LibreOffice Writeru, odnosno preslikano sa starijih verzija Worda.

U suštini, svejedno je koji ćete od ova dva programa da koristite; razlika se krije u podršci jer je LibreOffice ažuriran nekoliko puta godišnje, dok je kod Apache OpenOffice Writera ta pojava nešto skromnija, jer ima manje ljudi koji se brinu o njegovom ažuriranju.

SoftMaker FreeOffice TextMaker

Prvo što ćete da primjetite prilikom korišćenja ovog programa jeste siromašniji interfejs. Opcija je manje, ali samo zato što su skrivene po karticama ili poređane po menijima.

Ukoliko želite izgled Worda, FreeOffice TextMaker pruža široke mogućnosti prilagođavanja, pa će krajnji rezultat biti gotovo identičan originalu.

Ono u čemu se ovaj program razlikuje od gore navedenih jeste nedostatak podrške za docx format. Dokumente sačuvane u ovom formatu možete da otvorite, ali čuvanje dokumenata u tom formatu nije moguće.

Doživotna premium verzija ovog programa je dostupna za oko 50 evra, a u ovoj njoj je čuvanje dokumenata u docx formatu moguće.

AbiWord

Najjednostavniji i najsiromašniji sa opcijama od svih navedenih programa je AbiWord. Nudi osnovne opcije pisanja i obrade teksta i biće vam sasvim zadovoljavajući izbor ako ne koristite napredne opcije kakve nudi Word.

Riječ je o Open Source projektu koji je vrlo štedljiv s resursima vašeg kompjutera, pa je odlična opcija za slabije konfiguracije. Podržava velik broj formata što podrazumijeva doc i docx, ali slaba strana mu je gotovo nepostojeća podrška; posljednje ažuriranje je zabilježeno pre nekoliko godina, zbog čega ozbiljno kaska kako za originalom, kao i za ostalima s liste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )