FOTO: null

U Ugljeviku je promovisan projekat pod nazivom “Teslinim stopama”, u okviru kojeg je instaliran i uspješno pušten u rad elektromagnetni induktor - punjač za mobilne telefone.

Za ovaj projekat zaslužan je mladi inovator Miroslav Damjanović iz Ugljevika, koji je na Turniru društvenih inovacija, održanom u Loparama krajem maja ove godine, osvojio  prvo mjesto za najbolju tehničku inovaciju u BiH u posljednjih 8 godina. 

Prijemnik, u vidu bijele kutije, koji se beskontaktno napaja strujom,  koja se dalje, kroz portove i putem kablova sprovodi do telefona, od danas se nalazi na centralnom trgu u Ugljeviku i biće na usluzi svim građanima, uz dato upozorenje za njegovo ispravno korištenje.

“Iz sigurnosnih razloga, ne smije se pomijerati bijela kutija niti pokušavati otvoriti ista. Induktor, takođe,  ne smiju koristiti osobe koje imaju ugrađen "pejsmejker" ”, kaže Svjetlana Pajić glavni saradnik na izradi ovog projekta.

Ovaj projekat podržala je “Fondacija Mozaik” iz Sarajeva u saradnji sa “Omladinskom bankom Ugljevik” , a finansiran je od strane Opštine Ugljevik u iznosu od 2.500 KM.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )