FOTO: shutterstock

Vrijeme je posta, a baš vam se jede nešto slatko. Imamo rješenje!

Domaća posna štrudla uvijek je pravi izbor. Da li ćete je puniti makom, orasima ili nekom drugim posnim ili mrnim nadjevom, vaš je izbor. U svakom slučaju nećete pogriješiti. 

Sastojci za tijesto:

360 g mekog brašna
270 g oštrog brašna
200 ml mlake vode
15 g svježeg kvasca
2 supene kašike kristal-šećera
150 ml ulja
50-ak g brašna za rad
Fil
200 g mljevenog maka
1 kesica Burbon vanil-šećera
2-3 supene kašike kristal-šećera
1 dl vrele vode
Premaz
3 supene kašike kristal-šećera
50 ml vode
šećer u prahu

Priprema:
1. Kvasac potopiti u mlaku vodu, dodati šećer i sve dobro promiješati, pa ostaviti da odstoji dok fino ne zapjeni.
2. U vangli prosijati brašno, dodati pripremljen kvasac i ulje, pa zamijsiti tijesto da bude glatko i da se odvaja od ivica posude.
3. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva dijela, svaku jufku odvojiti u posebnu posudu i ostaviti na toplom da se duplira.
4. Za to vrijeme pripremiti fil. Pomešati mak, kristal-šećer i vanil-šećer, pa u to doliti vodu i sve dobro promiješati kako ne bi ostale grudvice maka.
5. Kada je tijesto naraslo preručiti ga na brašnom posutu radnu površinu i bez premešivanja rastanjiti oklagijom na debljinu 3 mm, vodeći računa da bude pravougaonog oblika.
6. Na rastanjenu jufku naneti fil sa makom, ravnomjerno premazati preko rastanjenog tijesta i urolati. Bočne stranice blago smotati, kako bi se sabilo.
7. Štrudlu preneti na pleh obložen pek-papirom, vodeći računa da budu na većoj udaljenosti, kako bi fino narasle ili ukoliko se peče u manjem plehu tzv. đuveču svaku štrudlu staviti na poseban pek-papir, pri tome ostavljajući desetak centimetara ivica papira kako bi služili kao „graničnici“ i štrudle mogle lepo da narastu.
8. Štrudle prekriti najlon-folijom i ostaviti 20-ak minuta na toplom, da narastu. Nakon toga, skloniti foliju i peći štrudle u prethodno ugrijanoj rerni na 200° C prvih desetak minuta, a zatim peći još pet minuta na temperaturi od 170° C.
9. Za to vrijeme u vodu dodati šećer i kuvati 2-3 minuta od trenutka kada voda počne da vri, pa time par puta premazati pečene štrudle i ostaviti u toploj rerni.
10. Nakon desetak minuta štrudle izvaditi iz rerne, ohladiti, iseći na parčad željene veličine, posuti prah šećerom, poređati na tanjir za serviranje i služiti.

Prijatno!

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )