FOTO: pixabay

Keto dijeta je trenutno najveći trend u svijetu ishrane. Ova dijeta bogata je mastima, a siromašna ugljikohidratima. Ova dijeta tjera tijelo da kao primarni izvor energije troši slobodne masne kiseline.

Svi oni koji su na keto dijeti mogu sebi na brz i jednostavan način osigurati zdrav keto obrok. Ovo je deset najboljih. 

Tvrdo kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja su nabolja brza hrana za sve one koji su na keto dijeti. Skuhajte nekoliko jaja u nedjelju navečer i čuvajte ih u frižideru. Mogu trajati pet dana. 

Salata od tunjevine

Salatu od tunjevine napravite za sedam dana tako što ćete u tunjevinu dodati majonezu ili grčki jogurt, malo celera, tvrdo kuhana jaja, mladi luk i bilo koje povrće s malo ugljikohidrata. 

Zelene mahune 

Za ručak u pokretu probajte zelene mahune s bademima i limunom. Limun će vam dati dovoljnu dozu C vitamina, a zelene mahune bogate su vitaminom B. Bademi će osigurati dovoljnu dozu bjelančevina, vitamina E i nešto malo željeza. Drugim riječima, ne morate uvijek jesti crveno meso kako biste osigurali dovoljno proteina i vitamina B. 

Pesto

Ovaj aromatični umak italijanskog porijekla možete napraviti u većim količinama i zamrznuti u posudi te ćete na taj način uvijek imati ukusnu hranu s visokim udjelom masnoće. Ovaj umak se pravi od bosiljka, bijelog luka, parmezana, pinjola i maslinovog ulja. 

Tikvice

Umjesto tjestenine napravite rezance od tikvica. Možete ih kombinirati sa svim vrstama mesa. 

Prženi račići

Ova visokoproteinska morska hrana savršen je obrok koji možete kombinirati s tikvicama. Pržite ih na maslacu i koristite dosta bijelog luka i parmezana. 

Mesni rolat s gljivama

Još jedno savršeno jelo je mesni rolat punjen gljivama i mrkvom. Mrkva sadrži veliki količinu vitamina A, a gljive antioksidanse i obilje vitamina B. Ovo povrće daje vam dovoljno vlakana koja sprečavaju zatvor. 

Pileća prsa

Piletinu marinirajte i ostavite u frižderu. Zatim koristite po potrebi. 

Kajgana od svježeg sira

Ovo je savršen doručak. Umutite deset jaja sa šoljicom punomasnog sira. Stavite u kalupe za mafine i pecite. Ova količina vam je dovoljna za 12 kolačića. Pecite 10 minuta na 350 stepeni, zatim dodajte kockice šunke, sjeckani špinat, hrskavu slaninu i malo mocarela sira. Vratite u pećnicu još deset minuta, potom izvadite i uživajte u slasnom obroku. 

Umak od grčkog jogurta

Pomiješajte majonezu sa stopostotnim grčkim jogurtom, sjeckanim mladim lukom, svježim koprom, peršunom, naribanim bijelim lukom, morskom soli i limunom. U ovaj umak možete jesti uz bilo koju vrstu povrća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )