FOTO: null

Opštinski štab Civilne zaštite u Višegradu saopštio je da su za danas najavljene velike padavine u istočnom dijelu Republike Srpske i pozvao građane da na vrijeme očiste sisteme za odvod padavinskih voda jer i oni prouzrokuju izlivanje vode na ulice.

Na ovom području, prema prognozama, moguće je da će pasti 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Civilna zaštita u Višegradu preduzima neophodne mjere u slučaju elementarnih nepogoda.

Vodostaji rijeka Save i Drine jutros su u stagnaciji odnosno blagom opadanju, dok su vodostaji manjih rijeka u umjerenom porastu, saopšteno je iz Gradske uprave u Bijeljini.

Vodostaj rijeke Save jutros u 7.00 časova na vodomjernoj letvi u Rači iznosio je 677 centimetara i za posljednja 24 časa opao je za 15 centimetara, odnosno trenutno je 27 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Drine u 7.00 časova iznosio je 331 centimetar na vodomjernoj stanici Radalj i u posljednja 24 časa je u opadanju za 10 centimetara.

Protok rijeke Drine u 7.00 časova na Hidroelektrani "Zvornik" iznosio je 1.270 metara kubnih u sekundi.

U protekla 24 časa na području grada Bijeljina palo je 16,9 litara kiše po metru kvadratnom.

S obzirom na to da su vodostaji rijeka Save i Drine i dalje veoma visoki i da se i narednih dana prognoziraju padavine, stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke upozorava se da prati stanje i ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Nadležna odjeljenja i službe Gradske uprave, profesionalne i hitne službe Bijeljine pripravne su radi efikasnog reagovanja po ukazanoj potrebi.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez boraviće u Gradišci i Srpcu. On će s predstavnicima ovih lokalnih zajednica razmotriti situaciju u vezi s vodostajem Save i preventivnim aktivnostima na zaštiti od poplava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )